Samaria kloof een must op Kreta

Samaria kloof
Als u op vakantie bent op het Griekse eiland Kreta, mag u een wandeling door de Samaria kloof eigenlijk niet overslaan. De Samaria kloof is de bekendste en langste kloof van Europa. Iedere dag in het zomerseizoen trekken vele toeristen dagelijks door de kloof, voor wandelliefhebbers is het de ultieme ervaring. Zelf heb ik de kloof vier keer gelopen en ja het is indrukwekkend en het geeft je na de finish een heerlijke voldoening.

Wat moet u weten voordat u aan de wandeling begint ? Ga niet met de huurauto, u moet meerdere uren rijden richting Chania, om de geparkeerde auto weer op te kunnen halen. Daarom neem een georganiseerde excursie of neem het openbaar vervoer. Neem bijvoorbeeld een vroege bus uit Chania, in de middag bereikt u dan na de wandeling Agia Roumeli. Vervolgens gaat u met de boot naar Hora Sfakion. Vervolgens neemt u de bus naar Chania en u bent omstreeks 20:00 uur terug. Voor een georganiseerde excursie betaalt u een beetje meer, maar kunt u ook vertrekken uit diverse andere plaatsen. Er zijn ook veerboten van Agia Roumeli naar Loutro, Sougia en Paleochora. Neem vooral voldoende water en eten mee. Soms kunt u onderweg uw fles vullen, eten kunt u past aan het einde van de wandeling in Agia Roumeli. De prijzen zijn echter hoog en de kwaliteit matig. De kloof wordt alleen geopend als de rivier in de kloof niet te veel water bevat. Daarom is de kloof slechts geopend van 1 mei tot 15 oktober, in de winter is de kloof gesloten. 

De kloof is een nationale park en er moet entree worden betaald. U mag niet overnachten in de kloof en het maken van vuur is ten strengste verboden. In de kloof wonen zeldzame dieren zoals de lammergier en de wilde geit kri-kri. U krijgt ze echter bijna nooit te zien.  Zeer interessant zijn de wilde bloemen (met name orchideeën) in het voorjaar. U kunt de kloof ook van beneden naar boven wandelen, maar dit is zeer vermoeiend en stressvol en vervelend zijn de vele afdalers, die u tegemoet komt. Als u boven bent is er dezelfde dag geen openbaar vervoer meer aanwezig en u moet overnachten in Omolos. Dit is een leuke ervaring, in het hooggelegen kleine dorp. Er zijn enkele restaurants in Omolos. Nog één advies u mag de wandeling niet onderschatten, een tocht van 18km bij een temperatuur tot 39 graden in de zomer is niet voor iedereen geschikt. Zeer ongetrainde mensen zou ik de wandeling niet aanraden!.
Houdt u niet van de massaliteit in de Samaria kloof, er zijn diverse andere wandelingen in andere kloven mogelijk.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.