Keratokambos, Tsoutsouros, Arvi, Kastri en Tertsa het onbekende Kreta

Keratokambos
Wilt u op vakantie naar Griekenland en wilt u naar het relatief onbekende gedeelte van Kreta, zal ik hieronder enkele kleine dorpjes beschrijven. De vijf dorpjes Keratokambos, Tsoutsouros, Arvi, Kastri en Tertsa liggen aan de zuidkust van Kreta ten oosten van Lendas en ten westen van Mirtos. Het grootste dorp is Keratokambos, verder naar het westen Tsoutouros en naar het oosten Arvi en Tertsa. Het gebied wordt hoofdzakelijk bezocht door vaste Kreta bezoekers, het zijn bijna stamgasten die houden van rust en ontspanning. Alle plaatsen hebben stranden, die zelfs in de zomer niet overvol zijn. De dorpen hebben kamer verhuurbedrijven, pensions en kleinere hotels. In de winter zijn ze niet allemaal, maar is er zeker iets open. De inwoners leven voornamelijk van de landbouw. Tomaten, bananen en komkommers worden geteeld in duizenden kassen. Deze kassen, de stranden, de kliffen, de diepe dalen en hoge bergen bepalen het landschap. Toerisme en visserij spelen een ondergeschikte rol. Het toerisme groeit echter behoorlijk in deze regio. Sinds 2009 zijn de dorpen met elkaar verbonden via een goed begaanbare weg. Keratokambos en Kastri zijn volledig aan elkaar vastgegroeid, gemakshalve noemt men de twee dorpen  Keratokambos. Het dorp heeft zo'n 100 woningen, verschillende goede stranden en kleine winkels. U kunt goed en goedkoop souvlaki eten tegenover het strand van Kastri. Keratokambos heeft een kleine haven en een aantal grotere hotels. Lekker eten kunt u in Taverne Nikitas in Keratokambos. De plaats Tsoutsouros is in opkomst, in de winter wordt er ijverig gebouwd. De meeste activiteit is bij  de haven, echetr wordt de laatste tijd ook meer gebouwd op de heuvel achter het dorp. Via een goede kustweg bereikt u Keratokambos eenvoudig (11 km). Tussen de twee plaatsen vindt u een aantal kleine baaien met stranden, waar het er zelfs in de zomer rustig aan toe gaat. Het gebied wordt ook gewaardeerd door camper toeristen.
Arvi heeft ook een haven en tientallen woningen, het is er minder toeristisch en in de omgeving staan honderden kassen, vooral op de weg naar Keratokambos. U vindt er leuke pensions tegen gunstige prijzen en mooie stranden. De weg naar Tertsa is vanaf 2010  bijna volledig verhard. De goed begaanbare weg ligt niet direct aan de kust, maar een paar honderd meter landinwaarts.
Tertsa, direct aan zee gelegen is waarschijnlijk een van de kleinste plaatsen in Kreta. In de ongeveer 10 huizen kunt u een kamer huren en iets te eten bestellen. Tertsa werd beschouwd als hippie dorp.
De plaats heeft een goede, lange strand (zand met stenen).

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.