Frangokastello kasteel Kreta

Frangokastello is een fort en een plaatsje aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta. Frangokastello is een van de handelsmerken van Kreta en een van de meest bezochte plekken van het eiland. Het ligt 80 km ten oosten van Chania, op een dorre vlakte, omgeven door prachtige bergen.  De mooie kustplaats staat bekend om het Venetiaanse kasteel en de unieke architectuur. Een aantal uitstekende restaurants zijn te vinden rond het kasteel evenals vele accommodaties en idyllische zandstranden met heldere ondiepe wateren, echt ideaal voor kinderen. Het imposante kasteel van Frangokastello werd gebouwd door de Venetianen in het jaar 1371, direct aan het strand, als een bescherming tegen de piraten en de reguliere opstanden van de bevolking tegen het gezag. De beroemde slag vond plaats in 1828 tijdens de oorlog van onafhankelijkheid tegen het Turkse juk.  De Kretenzische troepen, onder leiding van Hatzimihalis Dalianis, zochten hun toevlucht in het kasteel en de Turken belegerde het voor zeven dagen. Tijdens deze belegering, stierf de leider (Dalianis) en 350 van zijn mannen. De lokale bevolking slaagde erin om de troepen de helpen, om de Turken te dwingen om zich terug te trekken. De mensen konden het kasteel verlaten. De Turken sloopten een deel van het kasteel en vertrokken naar het noordoosten, daar werden ze door de lokale bevolking afgeslacht.
Sinds deze verschrikkelijke gebeurtenis vindt er een vreemd fenomeen plaats op de dag van de verjaardag van de Slag van Frangokastello, op 17 mei. Bij het aanbreken van de dag, trekt een lange stoet mannen in het zwart gekleed, met glanzende wapens, te voet of te paard en marcherend van de verwoeste kerk van Agios Charalambos naar het kasteel.
Als de stoet de zee bereikt, verdwijnt het bij de eerste stralen van de zon. Dit verschijnsel wordt Drosoulites genoemd en duurt ongeveer 10 minuten. Er zijn diverse verklaringen voor het verschijnsel, het zou een luchtspiegeling uit Afrika zijn. De luchtspiegeling is zo echt dat, in 1890 de processie aanzag voor echte rebellen en het vuur op hen opende.  Hetzelfde gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog met een Duitse patrouille die ook schoot op de luchtspiegeling.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.