Griekse wijnen die u moet proberen

Griekenland is een van de oudste wijnregio's ter wereld en een van de eerste wijnproducerende gebieden in Europa. In de oudheid was Griekenland een van de opmerkelijke producenten van wijn,  het vroegste bewijs van productie dateert 6.500 jaar geleden. Griekse wijn btekende prestige in het Romeinse rijk en tijdens de middeleeuwen, hooggeprijsde wijnen werden geëxporteerd vanuit Kreta, Monemvasia en andere Griekse havens.

De huidige situatie vormt een contrast met het Griekse wijnerfgoed. Moderne wijnen beginnen hun weg te vinden in de rest van de wereld vanwege hun unieke smaak en ze zetten ook een trend in de wereld van wijnliefhebbers.

Tijdens uw vakantie in Griekenland wilt wellicht ook een Griekse wijn proberen, maar vindt u de keuze moeilijk. Ik zal hieronder een korte beschrijving geven van de top tien Griekse wijnen. 


  1. Assyrtiko:  waarschijnlijk een van de beste wijnen van het land, geproduceerd in heel Griekenland, maar afkomstig van het eiland Santorini. Een ras dat zijn zuurgraad behoudt tijdens het rijpen, het resulteert in een magere witte wijn met citroensmaken en een subtiele bitterheid en zoutheid op de afdronk.
  2. Moschofilero: Moschofilero groeit in het centrale deel van de Peloponnesos en produceert een droge, aromatische witte wijn met een crispy karakter, met smaaktonen van perzik en zoete citroen. De wijnen ontwikkelen tonen van gedroogd fruit en abrikozen, naarmate ze ouder wordt.
  3. Agiorgitiko: deze variëteit is afkomstig uit Nemea, een wijnregio uit de Peloponnesos. Agiorgitiko-wijnen hebben een volle body met smaken van zoete frambozen, zwarte bessen en nootmuskaat met subtiele bittere kruiden en zachte tannines. De rosé-wijnen gemaakt met Agiorgitiko hebben gekruide frambozentonen en een schitterende dieproze kleur.
  4. Malagousia: Malagousia, dat vooral afkomstig uit Macedonië, betekent volle wijnen, met een uitgebalanceerde zuurgraad en interessante aroma's. Deze witte druivensoort is een vrij recente ontdekking, opnieuw tot leven gebracht door een wijnmakerij in Noord-Griekenland.
  5. Xinomavro: Xinomavro vertaalt als "zuur zwart" is de belangrijkste druivensoort van Macedonië, voornamelijk in de gebieden Naousa en Amyndeo.
  6. Vidiano: een van de oudste Kretenzer witte druiven, Vidiano is een rijzende ster onder de inheemse soorten van het eiland. Het was bijna uitgestorven totdat Kretenzer wijnmakers het potentieel ervan begrepen en hard hebben gewerkt, om het een nieuw leven in te blazen. Vidiano produceert elegante wijnen met een verscheidenheid aan witte en gele vruchten, citrusvruchten en witte bloemen, maar blijft robuust en vol van smaak. Vidiano is één van de wijnen, die furore maakt in de internationale wijnwereld.
  7. Savatiano: ook bekend als de zaterdagdruif, is de belangrijkste witte variëteit uit de regio Attica. Onder koude gisting, kan het aroma's van groene appel en lime aanbieden. Als het op eiken wordt gerijpt, wordt het gekenmerkt door een romiger smaakpallet. Wanneer het wordt gegist zonder af te koelen, maakt het retsina.
  8. Mavrodaphne: de "zwarte laurier" van Griekenland is een variëteit die voornamelijk wordt verbouwd in de Peloponnesos en Kefalonia.  Het wordt normaal gemengd met de zwarte Korintest druivensoort, om een ​​laat oogst dessertwijn te produceren met een uitgesproken smaak van rozijnen en chocolade en hoge tannines.  Sommige producenten mengen het met andere variëteiten en produceren rijke en volle droge rode wijnen.
  9. Vinsanto: deze zongedroogde zoete wijn komt van het eiland Santorini en is gemaakt van drie witte druivensoorten: Assyrtiko, Aidani en Athiri. Het is een wijn met aroma's van rozijnen, gedroogde abrikozen, frambozen en marasquinkersen, die ook een prachtig contrast bieden tussen zoete en bittere smaken, veroorzaakt door de merkbare tannines, iets wat u niet verwacht in een witte wijn.
  10. Muscat van Samos: diverse variëteiten  zowel droog als zoet, altijd met vrij aromatische tonen. Vin Doux is één van de populairste soorten en minder zuur.  Een andere Muscat van Samos is Samos Anthemis, vijf jaar gerijpt op eikenhout, een amberkleurige kleur met smaken van butterscotch en toffee.
Nog een woord over Retsina.  In Griekenland moet de liefhebber natuurlijk ook de Retsina wijn proberen,  deze witte wijn is doordrenkt met het sap van de Allepo dennenboom. Retsina wijnen hebben aroma's van lijnzaadolie met een subtiele, pijnlijke, zoute afdronk. Momenteel experimenteren jonge Griekse producenten zowel met traditie als met innovatie om een nieuwe generatie Retsina te ontwikkelen.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.