Potamia typische gastvrijheid op Thassos

Het dorp Potamia ligt genesteld in de uitlopers van de hoogste en meest majestueuze berg op het eiland Thassos, Ipsarion (1.204 m.). Het dorp dankt zijn naam aan de overvloed aan water dat van de berg naar beneden komt, vooral tijdens de winter en de lente.

Dit noordelijke deel van het eiland Thassos ontvangt meer dan twee keer de regenval in vergelijking met zuidelijke delen van het eiland. De kleine rivieren en beken gevormd door het overtollige grondwater gaven de naam aan het dorp Potamia, "rivieren".

De mensen die hier wonen zijn erg warm en vriendelijk, en ze hebben een buitengewone passie voor hun dorp en voor de omliggende natuurlijke omgeving. De 1200 inwoners leven in een prachtige omgeving met een natuurlijk weelderige vegetatie, ze hebben een prachtige uitzicht op de berg die een natuurlijke schuilplaats biedt voor het dorp. De omgeving wordt gevormd door vele bronnen en stromend kristalhelder water. Dit zorgt voor kleine stroompjes tussen de talloze bergpaden die bij uitstek geschikt zijn voor klimmen en wandelen.

Er is een prachtig uitzicht vanuit alle delen van het dorp, ondanks het feit dat het dorp zelf is gebouwd in de beboste gebieden van de lagere hellingen van de berg. Slechts 3 km ten oosten van het dorp ligt de badplaats Skala Potamia, met het prachtige strand Golden Coast, dat elke zomer veel bezoekers trekt. Tegenwoordig werken veel van de bewoners in de toeristenindustrie en ontwikkelen ze de unieke vaardigheden die interactie met toeristen vereist, wat betekent dat er meer rijkdom in het dorp komt dan in voorgaande jaren, maar dit betekent niet dat ze hun traditionele beroepen en vaardigheden zijn vergeten, zoals vissen, het cultiveren van olijfbomen, landbouw en verzorging van hun land en dieren in het algemeen.

Het is de moeite waard om de kerk van de Heilige Demetrius te bezoeken. Het werd gebouwd in 1845. De beroemde beeldhouwer Polygnotos Vagis, die naar Amerika emigreerde en grote bekendheid verwierf en vervolgens een groot deel van zijn werk aan het dorp naliet, is een van de beroemdste mensen uit het dorp.

De inwoners van Potamia worden nog steeds gekenmerkt door hun unieke accent, hun openhartigheid en de moppen die ze constant tegen elkaar maken, zodat men geneigd is om met hen mee te lachen en hen te vergeven als ze iets grof zeggen. Carnaval is het hoogtepunt van het leven in het dorp. Het is een climax op de zondag vóór de schone maandag, de dag voordat de vastentijd begint.

Als u Thassos bent mag u een bezoek aan dit prachtige dorp niet missen. Geniet van typische gastvrijheid van iedereen in het dorp, probeer de lokale tsipouro, die vergelijkbaar is met ouzo, maar op zijn zachtst gezegd krachtiger smaakt.  De tsipouro wordt gemaakt van de druiven die de inwoners hebben verbouwd en gedistilleerd in het dorp. 

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.