Kaimaktsalan wintervakantie in Griekenland

Palaios Agios Athanasios, of Tsegani, is een traditioneel dorp aan de voet van de berg Vorras of Kaimaktsalan, naast het Vegoritida-meer in West-Macedonië, Griekenland.

Wanneer men echter verwijst naar het dorp en het algemene gebied, noemen ze het Kaimaktsalan, omdat hier het het beroemde Kaimaktsalan Ski Resort ligt, dat het hele gebied op de kaart heeft gezet.

Het dorp ligt op een hoogte van 1.200 meter, terwijl het 28 km van de stad Edessa en slechts 10 km van Kaimaktsalan Ski Resort ligt.

Het goed bewaarde dorp Palaios Agios Athanasios werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd en werd tot het einde van de jaren tachtig voortdurend bewoond. De dorpelingen verlieten het toen en vestigden zich in het nieuwe dorp, 6 km lager.

Het oude dorp is echter de afgelopen twee decennia volledig nieuw leven ingeblazen en is nu een van de populairste winter resorts van Griekenland geworden, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt, voornamelijk uit Griekenland, dankzij het luxueuze skigebied in de buurt.

De prachtige traditionele Macedonische architectuur van Agios Athanasios maakt gebruik van zowel lokale stenen als houten elementen. De stenen huizen van het dorp, met hun prachtige, rode pannendaken, zijn de reden dat Agios Athanasios ook "Petrino Horio" of "Stone Village" wordt genoemd.

De eeuwenoude architectuur, het prachtige uitzicht op het Vegoritida-meer, de nabijheid van de berg Kaimaktsalan en het scala aan traditionele pensions en restaurants, allemaal harmonieus gecombineerd met de natuurlijke omgeving, zijn een enorme aantrekkingskracht voor toeristen.

Palaios Agios Athanasios is de perfecte bestemming voor niet alleen natuurliefhebbers, maar ook voor skiliefhebbers, aangezien het in een prachtige natuurlijke omgeving en zo dicht bij het skigebied ligt.

Het is ideaal voor een verscheidenheid aan buitenactiviteiten zoals skiën, snowboarden, wandelen, 4×4-routes, wandelen, paardrijden, boogschieten en vele andere.

De lokale bevolking en sommige bezoekers geven er de voorkeur aan om de Ottomaanse naam Kaimaktsalan van de berg Vorras te gebruiken wanneer ze naar het gebied verwijzen. De term in het Turks betekent letterlijk "roomklopper" (kajmak voor room en calan voor klopper), verwijzend naar de besneeuwde toppen - die het grootste deel van het jaar wit blijven.

Het beroemde skigebied Kaimaktsalan

Op de top van de berg, op 2524 meter, ligt het skiresort Vorras-Kaimaktsalan. De ultramoderne faciliteiten, die in 1995 in gebruik werden genomen, beginnen op een hoogte van 2.050 meter, waar de hoofd lodge, skischolen, pistes voor beginners, winkels en winkels voor materiaalverhuur te vinden zijn.

Het terrein van het enorme skigebied gaat helemaal tot 2.480 meter, tot aan de top van de berg, waar de hoogste skilift van Griekenland eindelijk zijn einde bereikt. Het resort daar op de top beschikt over een hotel, een restaurant met traditionele keuken en een café-bar.

Het resort, dat op 45 km van de stad Edessa ligt, is een van de weinige skigebieden in Griekenland met zo'n lang sneeuwseizoen, dat elk jaar van november tot begin mei open blijft. Duizenden skiërs bezoeken het resort elk jaar en het nationale skiteam van Griekenland en de meeste skischolen van het land oefenen daar.

Iets verderop op de hellingen, bij Palaios Agios Athanasios, kunnen bezoekers een grote verscheidenheid aan hotels vinden, naast onlangs gerenoveerde traditionele herbergen en zelfs herenhuizen om in te verblijven. Er is een scala aan traditionele tavernes, ouzo-bars en restaurants waar ze kunnen genieten van de heerlijke gerechten die deel uitmaken van de lokale keuken.

Bezoekers kunnen ook genieten van een kopje koffie of thee bij de open haard in een van de prachtige cafés van het dorp, of 's avonds na een lange dag op de zonnige hellingen een drankje nemen en dansen in de bars of clubs in de omgeving.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.