Florina uitzonderlijke natuur

Florina gelegen in de regio West- Macedonië, beschikt over een uitzonderlijk natuurlijk landschap bezaaid met zes prachtige meren (Vegoritida, Petron Lake, Zazari, Ximaritida, Mikri en Megali Prespa), schilderachtige dorpjes aan het meer, stenen dorpen en een prachtige hoofdstad doorkruist door een rivier: dit was de prominente directeur Theo Angelopoulos zijn favoriete filmplek, de plek die hem diep inspireerde om schoonheid en leven te prijzen.

De stad Florina beleefde rond 1893 een opmerkelijke culturele en economische opleving dankzij de spoorverbinding met Thessaloniki. Deze rijkdom is perfect ingekapseld in de eclectische gebouwen uit het begin van de 20e eeuw. Begin je tour door de stad met een bezoek aan het Archeologisch Museum dat naast het treinstation staat. Een van de oude gebouwen van het station herbergt de kunstgalerij die werken van lokale kunstenaars tentoonstelt. Het herkenningspunt van de stad is zeker de rivier, Sakoulevas.

Op de linkeroever van de rivier kun je staren naar de Tweede Basisschool, het Huis van Tegos Sapountzis (de eerste burgemeester van de stad, 1912), de werkplaatsen van twee lokale kunstenaars, het Museum voor Moderne Kunst en het Huis van Voyiatzis, waar veel scènes van de Angelopoulos-film "The Beekeeper" werden gefilmd.

Aan de andere kant staat nog steeds het drie verdiepingen tellende "Huis van Peios", een van de meest indrukwekkende traditionele herenhuizen van Florina. Vervolg je tour op het Dikeosinis (wat Justitie betekent) Plein, versierd met goed bewaarde openbare gebouwen, de oude gevangenis en de Turkse baden. Als je even wilt uitrusten, kies dan een van de cafés van Melas Pedestrian Street om je te laten verwennen met een kopje koffie of een heerlijke lokale specialiteit.

Florina

Ga niet weg zonder een aantal van Florina's voortreffelijke lokale producten te hebben gekocht, zoals Florina rode pepers, Prespes bonen, bergthee, lepelsnoepjes en kaarsen gemaakt door bekwame lokale kaarsenmakers.

Last but not least kunnen de skiliefhebbers van de besneeuwde hellingen glijden in het Vigla Ski Center in het dorp Pisoderi (19 km ver van Florina, op een hoogte van 1.600-1900 m).

Prespes-meren

Slechts 45 km ten westen van Florina, op de grens met de Republiek Macedonië en Albanië, ligt een van de belangrijkste habitats in Griekenland en het eerste grensoverschrijdende beschermde gebied op de Balkan. Het Prespes National Park is een wetland met een rijke biodiversiteit, waarvan de kern een oppervlakte van 4.900 km2 beslaat. De rijkdom van deze biodiversiteit wordt perfect aangetoond door het feit dat meer dan de helft van de soorten vogels, amfibieën en zoogdieren die in Griekenland worden aangetroffen, hier worden aangetroffen; bovendien zijn 9 van de 23 vissoorten die in de wateren leven endemisch.

Een groot deel van het Prespa National Park werd ook opgenomen in het NATURA 2000-netwerk van beschermde gebieden. Het Megali Prespa-meer is de watergrens tussen drie landen, waarvan het grootste deel behoort tot de Republiek Macedonië. Het water staat in verbinding met het water van Mykri Prespa, waarvan het wordt gescheiden door een smalle dichtgeslibde strook land. De Mikri Prespa behoort bijna uitsluitend tot Griekenland, aangezien laatstgenoemde er slechts een zeer klein deel van deelt met Albanië; het heeft ook twee eilandjes: Agios Ahillios en Vidronisi.

Aan de oevers van Megali Prespa vindt u het traditionele dorp Psarades, waar u traditionele huizen van Macedonische architectuur kunt bewonderen. Verwen uw smaakpapillen met zoetwatervis geserveerd door de tavernes aan het meer. Huur een boot om een ​​cruise rond het meer te maken en bewonder de unieke "askitaria" (kluizenaarscellen) met hun prachtige 14e-15e-eeuwse rotstekeningen. Tijdens het Ottomaanse rijk trokken de natuurlijke schoonheid en het isolement van het gebied veel monniken aan die hun kluizenaarshutten langs de oever van het meer bouwden.

Ten zuiden van Psarades, aan de Noordwestkant van het Mikri Prespa-meer, ligt het eilandje Agios Achilleios, een van de meest pittoreske plaatsen in Noord-Griekenland, verbonden met de kust met een 650 m lange drijvende brug. Het is een van de bewoonde eilanden aan een meer in Griekenland, vooral bekend om zijn Byzantijnse monumenten, waaronder de driebeukige basiliek van Agios Achilleios. Mis “Prespia” niet, de kleurrijke culturele vieringen die in het derde kwartaal van augustus op het eiland worden gehouden! Agios Germanos en de andere Prespes-dorpen met oude kerken en traditionele stenen huizen zijn kostbare edelstenen die ook een bezoek waard zijn; ze zijn verdeeld in de dorpen Pano Prespa Lake (Pylos, Pyxos en Vrontero) en Kato Prespa Lake (Laimos, Miliona, Plati, Kallithea, Lefkonas, Karyes, Oxia en Mikrolimni).

Naast zwemmen, vissen en roeien, is het meer ook ideaal om vogels te spotten aangezien er vier observatoria in de omgeving zijn (bij Koula, Palaia Pyli, Mikrolimni en Vromolimni). Krijg een adrenalinestoot door opwindende offroad-routes van Psarades naar Pyxos, van Pyli naar Daseri (5 km), van Oxia naar Sfíka (10 km) en van Vrontero naar de "Kokkali-grot". Probeer ook eens te wandelen op het eiland Agios Achilleios, van Mikrolimni tot Kranies (duur: 90 minuten) en van Psarades tot Roti cap en de Metamorfosi-hermitagecel - de oudste in de regio (duur: 35 minuten). Bovendien loopt het Europese pad E6 door Agios Germanos. U kunt ook de (moeilijke) route volgen tot aan Vigla Pisoderiou (27,5 km lang, ongeveer 13 uur).

Florina natuur

Nymfaio

Op slechts 53 km van Florina vindt u een uitstekende stenen nederzetting aan de oostkant van de berg Vitsi, op een hoogte van 1.346 m. Het dorp floreerde aanzienlijk tussen de 17e en 19e eeuw, toen het een belangrijk centrum van goud- en zilverhandel was, terwijl de inwoners vooraanstaande kooplieden in het buitenland waren. Jarenlang was de nederzetting verlaten geweest, maar dankzij een gecoördineerde inspanning van de lokale bevolking en de staat slaagde het erin zijn verloren glorie terug te krijgen. Tegenwoordig vormt het een van de meest indrukwekkende, officieel uitgeroepen tot traditionele nederzettingen van het Ministerie van Cultuur en Toerisme.

Glorieuze herenhuizen (Boutari, Missiou, Mertzou, Tsirli, Papadopoulou enz.) getuigen van het verre verleden van het dorp, terwijl de Agios Nikolaos-kerk en de Nykios-school, die nu het conferentie- en opleidingscentrum van de Aristoteles-universiteit van Thessaloniki huisvest, en de gemeenschap architecturale juweeltjes zijn die mag je niet missen. Hier zijn nog enkele andere suggesties: Bezoek de Goud- en Zilversmid, het Museum voor Volkskunst en Geschiedenis, gehost in het Neveska Chrisikos-huis (de vroegere naam van het dorp) en kijk in de lange traditie van goud- en zilversmeden van het dorp of volg een wandelroute langs de met stenen geplaveide pad naar Sklithro en Agrapidia en laat je meevoeren op een reis door de tijd.

Nymfaio is vooral beroemd om het "Arcturos Environmental Centre" (in het dorp Aetos), een instelling die is opgericht voor het behoud van de natuurlijke omgeving. "Arcturos" omvat een opvangcentrum voor bruine beren voor mishandelde beren die niet langer alleen kunnen overleven en een wolf heiligdom in Agratida (12 km oostwaarts). Met meer dan 50.000 bezoekers per jaar is het centrum het symbool van Nymfaio geworden; het heeft tot doel het publiek bewust te maken van milieukwesties en de duurzame ontwikkeling van de wijdere regio te bevorderen. Op korte afstand kunt u vindt u ook de meren Himaritida en Zazari, belangrijke natuurlijke habitats voor een aanzienlijk aantal zoogdieren, amfibieën, vissen en vogelsoorten.

In het gebied van Nymfaio kunt u opwindende activiteiten ondernemen, zoals bergbeklimmen, off-road routes, vogels kijken bij de meren, wandelen (van de parkeerplaats van het dorp tot de Profitis Elias-kapel - duur 50 minuten en van het dorpsplein tot Drosopigi- duur 4 uur) en mountainbiken (naar Drosopigí en Flórina stad)!


Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.