Leros een goedkoop Grieks eiland

Leros Agia Marina
Leros een Grieks eiland met pittoreske vissersdorpjes.
Leros gelegen in het noordelijke gedeelte van de Dodekanesos, is met 64 vierkante kilometer en met 9.000 inwoners een middelgroot eiland. Het eiland kreeg bekendheid tijdens de militaire dictatuur tot 1972. Op het eiland was een groot interneringskamp voor politieke gevangenen. Pas de laatste jaren heeft Leros zich toeristisch ontwikkeld. Het massatoerisme heeft het eiland echter niet bereikt. Leros heeft voor Griekse begrippen geen hoge bergen, de hoogste top ligt slechts 300 meter boven de zeespiegel.
Leros behoorde tot de 2e WO tot Italië. Dit kunt u door de architectuur nog steeds gemakkelijk waarnemen. De stad Lakki werd in de dertiger jaren gebouwd door de Italianen. Vooral de brede straten in Lakki vallen direct op. De belangrijkste stad Agia Marina is daarentegen gebouwd in de typische Griekse stijl. De klassieke, pittoreske vissersdorpjes Alinda en  Xirokambos zijn zeker een bezoekje waard. Leros is heel dichtbevolkt, daardoor is het niet zoals zovele andere Griekse eilanden een wandel eiland. Toch is het de moeite waard om het eiland te bezoeken, de mensen zijn gastvrije en de accommodatie en restaurants zijn goedkoop. Vooral de vis smaakt geweldig. De zee rond Leros is geschikt om te duiken. Interessant het in de 14e Eeuw gebouwde kasteel in de buurt van Agia Marina. Vanaf het kasteel heeft u ook een prachtig uitzicht over het eiland.
Plaatsen op Leros: Lakki (2.000 inwoners), brede straten en grote huizen domineren de stad. Grote delen van de stad werd ten tijde van de bezetting, gebouwd door de Italianen. Lakki is de belangrijkste haven van het eiland, bezienswaardig het oorlogsmuseum.
Platanos op slechts 4 km ten noordoosten van Lakki, is de grootste stad van het eiland. Platanos en de voorstad Agia Marina hebben in totaal 3.000 inwoners. Agia Marina is de tweede haven op het eiland Leros. Rondom de haven vindt u een aantal tavernes, cafes en bars. Platanos is de officiële hoofdstad van Leros. Xerokambos: is een kleine plaats in het zuiden van het eiland, het beschikt over een goed onderhouden camping, er zijn goede stranden en u kunt er goed snorkelen en duiken. Xerokambos is een mengeling van een toeristen-en vissersplaats.
Alida: een strandplaats enkele kilometers ten noorden van Platanos, het is vanwege de windomstandigheden uitermate geliefd bij surfers.
Met de veerboot is het eiland Leros goed bereikbaar. Dagelijks vertrekken veerboten naar Kos, Rhodos en Piraeus, de haven van Athene. Er zijn ook kleiner boten naar de eilanden: Lipsi, Patmos, Kalymnos oder auch Samos. De grote veerboten vertrekken vanuit Lakki, de kleinere vertrekken vanuit Agia Marina. Op het kleine vliegveld landen dagelijks vluchten vanuit Athene en meerdere keren per week van Kos en Rhodos. Er rijden daarnaast meerdere bussen tussen Xerokambos, Lakki, Platanos en  Agia Marina. Autoverhuurbedrijven vindt u in Lakki, Agia Marina en Platanos.