Olympos populaire bestemming op het eiland Karpathos Olympos op het Griekse eiland Karpathos is een van de meest interessante plaatsen in de Dodekanesos. Zoals zwaluwnesten zijn de witte huizen vastgeplakt aan de steile helling. Hele hele dorp lijkt op een museum. In Olympos dragen veel inwoners, in het bijzonder de oudere vrouwen,  zelfs de traditionele kostuums. Misschien doen ze het nu vooral voor de toeristen. Het dorp Olympos dateert uit de vroege Middeleeuwen. In die tijd bouwden ze uit angst voor aanvallen van piraten, de dorpen hoog in de bergen.

Olympos was een paar decennia geleden zo geïsoleerd dat zelfs de oudere mensen in het dorp een ander dialect hadden. Het is verwant aan de Dorische taal. Hoewel Olympos steeds drukker is geworden, is de plaats nog steeds betaalbaar en dat geldt zowel voor accommodatie als restaurants.
Eindelijk is Olympos via een geasfalteerde weg vanuit het zuiden bereikbaar, ongetwijfeld zal het aantal toeristen nog meer toenemen. 

 Een ander dorpje op het eiland Karpathos is de haven in het noorden genaamd Diafani. Het is een rustig dorpje met een aantal kamers en mooie kiezelstranden. Vanaf hier is een verharde weg naar Olympos. Bijna alle veerboten leggen twee keer aan op het eiland Karpathos, zowel in Pigadia en Diafani, of dit ook zo blijft na de realisering van de bovengenoemde geasfalteerde weg is onduidelijk. Waarschijnlijk zullen deze ontwikkelingen een negatief effect hebben op het aantal toeristen in Diafani. Grotere hotels zijn niet aanwezig in Diafani en in een van de weinige restaurants kunt u nog goed en goedkoop eten. Diafani is rustig, ook omdat er weinig auto's zijn.