Astypalea traditioneel Grieks eiland

Astypalea
Astypalea is het meest westelijke van de eilanden van de Dodekanesos. Geografisch gezien ligt het Griekse eiland eigenlijk tussen de Dodekanesos en de Cycladen. Het toerisme is op Astypalea slecht ontwikkeld, dit komt hoofdzakelijk omdat het eiland buiten de belangrijke ferry routes ligt. Op Astypalea is het leven echter veel traditioneler dan op andere eilanden, daardoor is een bezoek aan Astypalea extra interessant. De meeste van de 1.200 inwoners hebben een goede humeur en zijn altijd in voor een praatje. Zij tonen interesse in de weinige vreemdelingen, die een bezoek brengen aan hun Astypalea. De ongewone vorm van het eiland, heeft het eiland de bijnaam gegeven van vlindereiland.
Twee belangrijke delen van het eiland zijn verbonden door een landbrug. De belangrijkste plaatsen op het eiland zijn Skala en Hora, hier wonen zo'n 80% van alle inwoners. Hier vindt u ook de veerboothaven, de meeste accommodaties, restaurants en toeristen.
Bezienswaardigheden op Astypalea zijn o.a. het kleine museum en het kasteel. Het Venitiaanse kasteel dateert uit de 13e Eeuw. In de buurt van het dorp Maltezana, vindt u een goed bewaard gebleven Romeins bad met prachtige mozaïeken. De stranden op Astypalea zijn niet geweldig, er zijn slechts een paar kleinere kiezelstranden. De prijzen op Astypalea zijn aan de lage kant. In de kleine cafes komt u snel met de lokale bewoners in contact. Kamers zijn in juli en augustus schaars, in de rest van het jaar kunt u gemakkelijk accommodatie vinden. U kunt heerlijk wandelen op Astypalea, de inheemse bevolking helpt u graag met het plannen van de route. U moet trouwens uw overtocht naar Astypalea ook goed plannen, er gaat slechts 2 a 3 keer per week een veerboot van Athene, Naxos en Paros naar Astypalea, in tegengestelde richting varen ze verder naar Kalymnos, Kos en Rhodos.  Astypalea is voor de grote veerboten slechts een korte tussenstop. Er is ook een klein vliegveld, maar de vluchten van en naar Athene zijn altijd volgeboekt.