Paxos vakantie tussen olijfbomen en wijnstokken

Paxos
Paxos het kleinste van de Ionische eilanden. Paxos heeft een oppervlakte van slechts 19 vierkante kilometer, maar het eiland is dichtbevolkt met 3500 inwoners. Paxos ligt een paar kilometer ten zuiden van Corfu. Het toerisme op Paxos groeit sinds vele jaren. Op het eiland worden voornamelijk olijfbomen en wijnstokken geteeld. De olijven van Paxos staan ​​bekend in heel Griekenland, om hun uitstekende kwaliteit. In de hoofdstad Gaios vindt u enkele pensions en privé kamers, waar u goedkoop onderdak kunt vinden. Ook in sommige kleinere plaatsen zoals Lakka en Longos zijn kamers te huur, daarnaast ook enkele restaurants en cafes. Het heldere blauwe water rond Paxos is ideaal om te zwemmen, surfen, duiken en snorkelen.
Paxos is ongeveer 10 km lang (noord-zuid) en maximaal 2-3 km breed. Bijna de helft van de bevolking woont in de hoofdstad van Paxos, Gaios.

Plaatsen op Paxos: De belangrijkste stad en de veerhaven aan de oostkust van Paxos is Gaios. Ongeveer 1.400 mensen wonen hier, het leven speelt zich vooral af rond de haven. U kunt er een klein museum bezoeken. Loggos is een klein vissersdorp, gelegen aan de oostkust van Paxos. Het is er rustiger, u vindt er enkele winkeltjes een bakkerij en restaurantjes. Lakka: de tweede grootste stad op Paxos ligt in het noorden van het eiland. Net als in Gaios meren hier dagelijks jachten aan. Er zijn een aantal duurdere restaurants voor de rijke jachteigenaren. Populair zijn de stranden rond Lakka onder windsurfers. Ook in Lakka zijn er verschillende accommodaties, vooral in de middelste prijsklasse.
Bezienswaardig is de grot Ipapanti in het westen van het eiland. Deze kan alleen via de zee worden bereikt. Vanuit Gaios vertrekken boten naar de grot. Alle hierboven beschreven plaatsen hebben goede stranden. Echter, er zijn voornamelijk kiezelstranden op Paxos. Het beste strand in het zuiden, is het Mongonissi strand. Aangezien de meeste plaatsen en stranden zijn gelegen aan de beschermde oostzijde, zijn er zelden hoge golven.

Paxos is ook populair onder wandelaars. Het kleine eiland heeft vele wandelpaden. Populair is de route van Lakka naar de oude Britse vuurtoren. Vanuit Gaios kunt u wandelen naar het verlaten dorp Geremonachos. Langere wandelingen zijn mogelijk in het dunbevolkte westelijke deel van Paxos.
Antipaxos kunt u bereiken met de dagelijkse veerboten, die vertrekken uit de haven van Gaios. Op Antipaxos zijn enkele uitstekende stranden. De meeste bezoekers zijn dagjesmensen uit Paxos.
Er is geen luchthaven op Paxos. Bijna iedereen reist met de veerboot. Er zijn ook kleine watervliegtuigen. De veerboot vaart twee keer per dag tussen Igoumenitsa (vasteland) en Gaios (Paxos). In de zomer zijn er snelle directe veerboten tussen Corfu en Paxos. Tussen de drie plaatsen Gaios, Lakka en Loggos rijden meerdere bussen per dag. Er rijden tevens enkele taxi's, daarnaast zijn in Gaios auto's, bromfietsen en fietsen te huur.