Etoliko Griekenland rotsachtige heuvels en lagunes

De stad Etoliko ligt op 20 km ten noordwesten van Mesolongi, in het zuidelijke deel van Etoloakarnania en er wonen ongeveer 4.800 inwoners. In de 19e eeuw ging Etoliko door drie Turkse belegeringen, waarna het een deel werd van Griekenland. Etoliko wordt als stad bestempeld, niet alleen door het aantal inwoners, maar ook doordat het beschikt over een eigen school, evenals een lyceum. Etoliko heeft ook een aantal kerken, een postkantoor, een centrale plein en landbouw- en commerciële ondernemingen. Echter dit is niet zomaar een stad, zijn oudste deel ligt op een kleine afgescheiden eiland, verbonden met het vasteland door twee bruggen, een aan elke kant. Het landschap van Etoliko bestaat uit robuuste rotsachtige heuvels in het oosten en groene gebieden met enkele boerderijen in het westen, tot de Acheloos rivier.  De belangrijkste attractie van Etoliko, is de lagune in het oosten. Deze lagune ontstond na een aardbeving en is eigenlijk opgedeeld in drie delen. De gemeente Etoliko strekt zich uit over 14 vierkante kilometer, het gebied eindigt in het dorp Stamna, ten zuiden van de Acheloos rivier. De andere twee delen zijn Mesologi en Kleisova. 
De hele lagune strekt zich uit over 131 vierkante kilometer en is de grootste in Griekenland, met een diepte van 28 meter. Het water in Etolikos lagune is zoet, waardoor het beter is voor de visserij dan de naburige lagune van Mesolongi. Er wordt enorm veel vis gevangen, waaronder erg veel paling.
Grote delen van de delta staan onder natuurbescherming en de jacht is niet toegestaan. Er wordt gewerkt aan kustbescherming, maar er zijn ook projecten voor de modernisering van de traditionele manier van vissen. Het gebied herbergt ook 170 soorten vogels. In de aanwezige restaurants kunt u genieten van de verse vis gerechten en andere specialiteiten. Probeer maar eens Avgotaracho, de Griekse kaviaar, eitjes van de vis genaamd genaamd Kefalos. De toegang tot dit eiland gaat via de boog stenen bruggen, daterend uit de late 19e eeuw. Het landschap van Etoliko is ook ideaal om te wandelen. De beste tijd is tijdens de zonsondergang, wanneer de uitgestrekte wateren, de hemelse kleuren weerspiegelen.