Theriso Kreta

Op de lagere hellingen van de witte bergen en op 16 km ten zuiden van Chania ligt het historische dorp Theriso. De weg die leidt naar het dorp doorkruist de opvallende kloof van Theriso, die zo'n 6 km lang is. Tegenwoordig is het een mooie, rustige boerendorp maar het was niet altijd zo rustig, het dorp Theriso heeft een speciaal plekje in de harten van de Kretenzers.
Ongeveer 200 jaar geleden verschansten Kretenzer vrijheidsstrijders zich hier en vochten hevige gevechten uit met de leden van de Turkse bezetter. 
Eleftherios Venizelos had zijn hoofdkwartier in Theriso gedurende de opstand tegen de monarchie om Prince George af te zetten in de vroege 20e eeuw. Deze opstand leidde tot de vereniging van Kreta met de rest van Griekenland. Een bezoek waard is het voormalige hoofdkwartier van Venizelos, dat is gelegen in het dorp Theriso. Op het kleine plein van het dorp is het standbeeld van de grote Kretenzische leider. Er zijn een aantal leuke restaurants en cafés rond het kleine plein en in de hoofdstraat. Een andere interessante excursie, is een tocht naar de Saraceense grot, gelegen op ongeveer 2 km buiten het dorp. Hier vindt u een aantal opmerkelijke oude klei potten, gevuld met offers voor de goden.