Ierapetra Kreta de meest zuidelijke stad van Europa

Ierapetra in het zuidoosten van Kreta is geografisch de meest zuidelijkste stad van Europa, als men Cyprus en de Canarische Eilanden niet tot Europa rekent. Het droge en warme klimaat in dit gedeelte van Kreta trekt het hele jaar toeristen aan, zelfs overwinteraars komen naar Ierapetra. De stad heeft een aangename landelijke sfeer, voor anderen misschien een beetje saai. Het gebied rond Ierapetra is populair bij Noord-Europese toeristen, die graag wat langer verblijven op Kreta, maar ook bij emigranten.  Ierapetra heeft het langste strand van Kreta. Bezienswaardig is vooral het oude gedeelte van de stad Ierapetra. De smalle straatjes, waar men gemakkelijk kan verdwalen, zijn te smal voor auto's. De moskee, de vissershaven en het in de zee gebouwde fort uit de 17e eeuw zijn een bezoek meer dan waard. Het Archeologisch Museum ( openingstijden 08:30 tot 15 uur, gesloten op maandag) is gelegen in de oude stad. Het meest beroemde beeld van het museum is het 1.50 meter hoge standbeeld, de Madonna van Ierapetra. Het beeld uit de eerste eeuw na Christus is goed bewaard gebleven en werd gevonden door een boer die op het land werkte. In de andere kamers zijn vazen, miniaturen, aardewerk en sculpturen uit de Minoïsche en Romeinse tijd. vanwege haar ligging was Ierapetra in het verleden erg belangrijk. Napoleon reed van hier naar Egypte. Het huis, waar hij toen verbleef staat nog steeds in Ierapetra.
Toch is Ierapetra minder toeristisch dan veel andere plaatsen aan de zuidkust van Kreta. Ierapetra heeft meer dan 25.000 inwoners en is daarmee veruit de grootste stad en de enige stad aan de zuidkust van het eiland. U zult er niet veel toeristen aantreffen, de omgeving is ook niet erg aantrekkelijk en wordt gedomineerd door veel kassen, ook langs de kust. Door het heerlijke klimaat is Ierapetra een echt landbouw gebied geworden. Er worden zelfs bananen geteeld, maar over het algemeen worden tomaten, sla en komkommer verbouwd. Bovendien is 100 kilometer naar de luchthaven van Heraklion, te ver voor de grote touroperators. Als u dus op zoek bent naar zon, zee, strand en typisch Kreta, is juist Ierapetra misschien een super bestemming voor u. Ierapetra is niet alleen de meest zuidelijke stad van Europa, het is ook een van de warmste plaatsen.
In het oosten van Kreta is het warmer en droger dan in het westen. In januari is de gemiddelde hoge temperatuur in Ierapetra 16,5 graden en daarmee 1,5 graden hoger dan in Chania (Kreta), in het westen van het eiland. Daarom zijn er in het kleine stadje een aantal buitenlanders die er de winter doorbrengen. Verwacht geen geen strandweer, het water in de zee is in januari immers rond de 16 graden. De zomer is lang en zeer droog, in juli en augustus regent het bijna nooit, zelfs de wolken zijn een uitzondering.
In de oude stad en in de buurt van het busstation vindt u de goedkoopste kamers. Ik heb een paar jaar geleden verbleven in de oude stad in hotel Coral. Dit kleine hotel kan ik aanbevelen. We hebben 30 euro voor een tweepersoonskamer met badkamer, televisie, etc. betaald. Goed, goedkoop en centraal gelegen in Ierapetra is het grotere Galaxy Hotel (op slechts 100 meter van het strand). El Greco Hotel (20 kamers), direct aan zee, is erg populair en herhaaldelijk geprezen. Ook het uitgebreide ontbijtbuffet is geweldig. Een goed, zeer redelijk geprijsd restaurant is het restaurant Castello op de strand weg, dicht bij de oude stad. 
Er zijn ongeveer zes bussen per dag naar Heraklion via  Agios Nikolaos en zes bussen naar Sitia. Enkele bussen per dag vertrekken ook naar Mirtos.
Bus tijdschema Ierapetra (november 2016)
Heraklion naar Ierapetra via Agios Nikolaos: 07:00, 08:15, 09:45, 11:45, 14:45, 16:45, 19:45. De bus van 8:15 uur rijdt niet op zondag, alle andere busdiensten elke dag.
Ierapetra - Agios Nikolaos - Heraklion: 06:30, 08:30, 11:15, 14:15, 16:15, 18:00, 20:00 uur. Dit schema is elke dag hetzelfde, zelfs in het weekend. De tocht duurt zo'n 2,5 uur en voor een enkele reis betaalt u € 11,20

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.