Mochos, Kreta een prachtig traditioneel Kretenzer dorp

Mochos, Kreta is een van de vier belangrijkste nederzettingen van de gemeente Malia en gelegen op zo'n 40 km van de hoofdstad Heraklion. Het dorp is bergachtig en heeft zijn wortels uit de tweede Byzantijnse periode. Stalida (Stalis) is de havenstad met zo'n 1.000 inwoners. Het uitzicht vanaf de weg van Stalis naar Mochos (9 km) is prachtig met afwisselend uitzicht op zee en de bergen. Het eerste aanblik van het dorp, gelegen in een vallei met de indrukwekkende bergen op de achtergrond is adembenemend mooi. In het dorp Mochos, kunt u huizen en traditionele steegjes die dateren uit de 16e eeuw vinden. Beroemde kerken met oude Byzantijnse iconen zoals Aartsengel Michael, de Maagd Maria ,de oude centrale kerk van het dorp  dateert uit het jaar 1820, Saint George, Saint Panteleimon en het Evangelismos van Theotokos (gewijd aan de moeder van Jezus), tegenwoordig de centrale kerk op het plein. Hier kunt u drie Byzantijnse iconen uit het midden van de 15e eeuw en een kleine koperen icoon vinden.
Een groot feest ter ere van Maria, de moeder van Jezus wordt elk jaar gehouden op het centrale plein van het dorp en de kerk op 14/15 augustus. Iedereen is welkom, u kunt genieten van de traditionele Kretenzer muziek, dans, goede lokale wijn en heerlijke traditionele gerechten. Het feest gaat door tot in de late uurtjes, of misschien beter gezegd de vroege ochtenduurtjes. Tijdens de zomermaanden juni, juli, augustus en september (afhankelijk van het weer) wordt in het dorp een wekelijkse traditionele Kretenzische nacht gehouden, elke woensdag tussen 20:00 en 23:00 uur. Traditioneel eten, wijn, muziek en dans bij de plaatselijke tavernes.  De Mochos gemeenschap wil buitenlandse bezoekers een ​​onvergetelijke ervaring bieden, waarbij de Kretenzer tradities, de gastvrijheid en het goede van het leven worden getoond, ook tijdens de dansen waar u zelf aan kunt deelnemen. Bent u wellicht net als ik een beetje stijfjes in de heupen, niet getreurd, u kunt ook de professionele dansers met de traditionele kostuums van Kreta bewonderen.
Als u geluk heeft kunt u ook een traditionele bruiloft aanschouwen, de meeste kans heeft u op de zaterdagavond. Het feest luidruchtig en groot duurt tot 05:00 uur en misschien wel tot 06:00 uur in de ochtend.
Mochos heeft ook een van de weinige overgebleven traditionele carnavals, die altijd een week eerder wordt gehouden dan de werkelijke carnaval dag. Dit komt omdat het belangrijkste carnaval op het eiland wordt gehouden in Rethimnon en men graag de bezoekers de mogelijkheid wil bieden om aan beide deel te nemen. De datum is overgenomen uit de Grieks-orthodoxe kalender en is de dag voor de vastentijd begint. Het hele dorp plein is vol met mensen, er wordt gedanst en gedronken. De drankjes zijn gratis en traditionele carnaval soep wordt bereid.
Mochos is het echte Kreta, u mag het niet missen !!!.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.