Katakolon cruiseschepen Peloponnesos

Katakolon is met zijn ongeveer 600 inwoners de haven van van veel grote cruiseschepen in de Peloponnesos. De haven van Katakolon ligt aan de Griekse kust en dient als de poort naar het oude antieke Olympia, waar ooit de Olympische Spelen begonnen.

Katakolon is tegenwoordig de tweede drukste cruisehaven van Griekenland na de haven van Piraeus, volgens recente statistieken.
Katakolon is een rustig Grieks dorp gelegen in het westen van Elis, de meest westelijke regio van de Peloponnesos, in de gemeente Pyrgos. Katakolon werd een haven in 1857, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt door cruise passagiers, die hier van boord gaan.

Katakolon is de toegangspoort tot Olympia, de ruïnes van Olympia bereikt u in zo'n 30 minuten. 
In Katakolon kunt u een bezoek brengen aan de lokale galeries en winkels, die u kunt vinden aan de belangrijkste straat. Hier vindt u ook een demonstratie van traditionele Griekse ambachten door de plaatselijke kunstenaars. De tavernes hebben heerlijke verse vis op het menu staan, daarnaast worden vooral favoriete lekkernijen van de lokale bevolking geserveerd.

Het dorp Katakolon is eigenlijk verdeeld in drie parallelle straten. De eerste straat, het dichtst bij het water geeft toegang tot de dokken, de kust en de cafés en visrestaurants. De tweede straat is eigenlijk de hoofdstraat, hier vindt u diverse winkels: kleding, wijn, olijfolie zeep, handwerksartikelen, lederwerk, een krantenkiosk en een internet café. De derde straat is het minst toeristisch. U vindt er enkele winkels, tavernes, een traditioneel café en een Griekse bakkerij.

In de buurt van Katakolon vindt u diverse stranden. De stranden van Katakolon beginnen aan het einde van de stad en strekken zich zeker 30 kilometer uit. Sommige stranden liggen slechts op een loopafstand van de haven, andere liggen zelfs 40 kilometer van de haven.
De stranden zijn ideaal voor gezinnen met kleine kindereen, het water is ondiep en warm.

  • Het Plakes strand (ook bekend als Reneta strand) is het dichtstbijzijnde strand, op ongeveer 200 meter vanaf de haven. Het is een klein kiezelstrand met mooie kristalhelder water, zonder kwallen. Een rustige bar, parasols, kleedkamers en douches zijn aanwezig. Plakes is een goede optie als u slechts voor een kort bezoek in Katakolon bent.
  • Agios Andreas is een uitstekend strand, als u iets meer tijd heeft. Het wordt omringd door een buitengewoon landschap en kristalhelder water. Her strand ligt op zo'n 3 kilometer van de haven. Het strand heeft een paar cafés en restaurants en een groene weide, waar kindeen kunnne spelen.
  • Het Kourouta strand ligt op 21 kilometer, een prachtig zandstrand met strandstoelen en parasols, kleedkamers en een open douche. Hier kunt u relaxen, zwemmen in het heldere water en genieten van de prachtige Griekse zon onder het genot van een verfrissend drankje. Het Kourouta strand heeft vele bars, cafés en restaurants. Er zijn ook strandfeesten die vaak worden gehouden op zondag.
Andere stranden zijn : Skafidia een ongerept zandstrand op 9 km van de haven, Aldemar een fijn zandstrand met tal van fasciliteiten ook op 9 km van de haven.  Het Agios Ilias strand, heeft een houten bar met koele biertjes en Griekse snacks, gelegen op 10 km van de haven van Katakolon.
Het Kaiafas strand, is een niet ontwikkeld lang zandstrand op 40 km van de haven. Als u liefhebber bent van maagdelijke landschappen, moet u echt het Kaiafas strand bezoeken.

Nog even en tip, in de haven vindt u ook speciaal voor de toeristen die aankomen met een cruiseschip, vele taxi's . Zij brengen u naar Olympia, u kunt daar het museum, de oude stad en de archeologische vondsten bekijken.  U betaalt ongeveer € 80,- voor een 4 uur durende tocht. 
De vergoeding voor het wachten van de taxi is in deze prijs opgenomen.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.