Agiassos bergdorp Lesbos

Agiassos ligt op 26 kilometer van de stad Mytilini op de met pijnbomen en olijf bedekte hellingen van de berg Olympos, in het zuiden van het eiland Lesbos. De regio wordt gekenmerkt door het prachtige overweldigende groen: bananenbomen,  appel-, kastanje-, peer- en kersenbomen, evenals diverse variëteiten van andere bomen en struiken.

Agiassos zelf is een volledig traditioneel dorp met smalle straten en schilderachtige paden. 
De eigenaren van veel huizen hebben de houten balkons versierd door bloempotten vol met begonias, anjers, geraniums en andere sierplanten te plaatsen.

Vele jaren geleden was het dorp bekend vanwege haar aardewerk, de traditie wordt nog steeds voortgezet. Er is ook een hoog niveau van houtsnijwerk. De ambachtslieden maken mooie houten iconen en meubels. Terwijl de vrouwen spinnen en weven.

Agiassos is echter in heel Griekenland bekend door de kerk Maagd Maria, de Panagia ti Vrefokratousa, in het centrum van het dorp met zijn collectie oude ikonen. Pelgrims lopen van Mytilini naar Agiassos (ongeveer 40 km),  om de mirakelwerkende icoon te herdenken, die hier vanuit Jeruzalem door de keizerlijke priester Agathon de Efeziër in het jaar 803 werd gebracht. Door een wonder van de Heilige Maagd, die de Turkse beheerder van een ziekte had genezen, werd men door het besluit van de Sultan ontheven dat men belastingen moest betalen aan de Ottomaanse regering. Pelgrims komen het hele jaar naar Agiassos, maar vooral op de vooravond van de feestdag van de Panagia (15 augustus).  Het festival trekt ook veel kooplieden aan en er is feest in de avonden van de stad. Het feest en de musici gaat door tot zonsopgang.

In de kafenions (koffiehuizen) rond de kerk drinken mannen ouzo en genieten ze van de mezze (kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken). In het dorp dat op hoogte ligt is het zelfs in de zomer heerlijk koel en als u eenmaal aan het leven bent gewend zult u het strand niet missen. Aangezien de meeste toeristische activiteiten van het eiland plaatsvinden op de stranden en in de kuststeden, hebben plaatsen zoals Agiassos hun tradities behouden.
In het onderste deel van het dorp zijn er verschillende restaurants, die vooral worden bezocht door Grieken die een bezoek hebben gebracht aan de kerk. Als u met de auto komt, laat deze dan in het onderste deel van het dorp staan en wandel door het dorp, zonder dat u bij het rijden door de heuvels in de stress raakt.

Als u iets wilt eten, maar geen keuze kunt maken uit de vele kafenions. Loop de heuvel op langs de kerk en ga via het middeleeuwse uitziende politiebureau en ga door totdat u een brug ziet, die de hoofdweg doorkruist. Er zijn tafels en stoelen aan weerszijden van de brug, rechts is een klein restaurantje genaamd To Stavri. U kunt het niet missen, maakt een keuze uit de pastourma omelet, de huisgemaakte lam keftedes, de heerlijke kaas-gevulde louloudakia (courgettebloemen) en natuurlijk de heerlijke Griekse boerensalade 
( choriatiki ). De binnenkant van het restaurant is als een antiek museum.

Op de weg naar Agiassos vanuit Mytilini ligt een kleine nederzetting genaamd Karini, er zijn niet alleen een aantal kafenions en een restaurant, maar ook een bron, waarvan het water via een bad wordt gekanaliseerd en vanuit de bergen veranderd in een snel bewegende stroom die naar beneden stroomt naar de velden en dorpen. Het gebied is schaduwrijk en koel en eenden zwemmen in het bronwater. Aan de andere kant van het restaurant is een grote platanosboom, een van de grootste op het eiland Lesbos.

Als de hitte in de zomer u te veel wordt, ga dan eens naar Agiassos en Karini, neem een goed boek mee en u zult ontdekken dat het hier aangenamer is dan een verblijf op uw hotelkamer met airconditioning.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.