Griekenland vakantie Ioannina, de hoofdstad van Epirus

Als u op zoek bent naar een bestemming in Europa die nog onbekend is, maar toch rijk is aan culturele hoogtepunten, is de Griekse stad Ioannina een juiste keuze.

Ioannina is de hoofdstad van de Griekse provincie Epirus, in het noordwesten van Griekenland. De stad ligt op 480 meter hoogte aan de westelijke kust van het zoetwatermeer Pamvotida. Het stadscentrum bestaat uit kleine steegjes en historische gebouwen uit de Ottomaanse en Turkse periode. Vooral de stadsdelen gelegen aan de oever van het meer zetten vakantiegangers in een oosterse sfeer. Ioannina combineert traditie met moderniteit, zodat niet alleen cultuurliefhebbers maar ook shoppers aan hun trekken komen.

De promenade biedt de mogelijkheden tot uitgebreide en romantische wandelingen, maar direct aan het meer worden ook diverse watersporten aangeboden, zoals roeien, kajakken en waterskiën.  Eersteklas restaurants, cafés, bars, souvenirwinkels, theaters en discotheken zorgen voor voldoende afwisseling. Aan te bevelen zijn ook de zilversmederijen, waar uw zeker een leuk aandenken kunt kopen.

Als u uw vakantie doorbrengt in Ioannina zult u snel tot de conclusie komen, dat de stad vele bezienswaardigheden herbergt. Het culturele hoogtepunt van de stad, de historische oude binnenstad en het centrum, de Platia Dimokratias dat zich op een schiereiland bevindt, omgeven door de muren van de citadel Froúrion.
Vanuit de imposante vesting, een van de oudste van het land, kunt u genieten van een fantastisch panorama de stad, het meer en het fascinerende berglandschap van het Pindosgebergte. Binnen de citadel zijn vele musea waar u alles over de geschiedenis van de regio kunt leren. Daarnaast is de voormalige Aslan Džami moskee uit het jaar 1619, dat nu o.a. een volkenkundig museum met traditionele kostuums, ambachten collecties en historische alledaagse voorwerpen, evenals een synagoge herbergt. Op loopafstand van de moskee is een Ottomaanse bibliotheek. Een ander hoogtepunt is het archeologisch museum, dat tentoonstellingen toont van de orakelplaats van Dodona ongeveer 21 kilometer ten zuidwesten van Ioannina.
Het orakel is een van de oudste in het land. In tegenstelling tot gebruikelijke orakelplaatsen, zijn er geen tempelfaciliteiten.

Ioannina is omringd door een prachtig groen landschap en ligt midden in de bergen van Pindos, een paradijs voor natuurliefhebbers. Niet te missen is het Vikos Aoos Nationale park tussen de Vikos en de Aoos kloof. Het ruige en wilde landschap van het nationale park is dicht bebost met bladeren en naaldbomen en wordt gekenmerkt door de unieke flora en fauna. De Vikos kloof is de langste toegankelijke kloof op het Griekse vasteland. Ongeveer vier kilometer van het stadscentrum ligt de 1,5 kilometer lange druipsteengrot van Perama, een van de grootste in de hele Balkan. Een andere must is het Ioannina eiland, het is gelegen in het midden van het  Pamvotida meer. Na afloop is het tijd voor een kleine versterking, ofwel in een van de uitstekende vistavernes, restaurants of café.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.