Griekse recepten: Kretenzische geitenkaas taart met gekarameliseerde knoflook

Alweer een tijd geleden had ik een geweldige culinaire ervaring, Maria's "geitenkaas met gekarameliseerde knoflook". Natuurlijk heb ik Maria na afloop van het etentje direct gevraagd naar het recept.









Zoals gebruikelijk, de ingrediënten:
375 g bladerdeeg (bij voorkeur zelfgemaakt, maar ook gekocht, maar zorg er dan voor dat alle lagen goed zijn bedekt met olijfolie!)
3 middelgrote knoflookknollen, in teen gesneden en geschild.
250 ml water.
1-2 el olijfolie.
1-2 el balsamico azijn.
1-2 theelepels suiker.
1 theelepel gehakte tijm, plus enkele takjes voor garnering
Zout en zwarte peper, beide bij voorkeur vers gemalen.
150 g zachte, romige geitenkaas.
150 g gekruide geitenkaas.
2 eieren.
100 g room.
100 g crème fraîche.
Peulvruchten voor "blind bakken".

De bereiding:
Beleg een taartvorm met een diameter van 22-26 cm met het uitgerolde bladerdeeg. Laat het deeg iets over de rand bollen. Prik de bovenkant van het deeg in met een vork, dek af met bakpapier en vervolgens met  de peulvruchten. Plaats dit een half uur in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden Celsius. Bak het bladerdeeg ongeveer 15 minuten "blind" na zijn koude rust, verwijder dan het bakpapier en de peulvruchten en bak opnieuw gedurende 5-10 minuten tot de bodem goudbruin is geworden. Haal uit de oven en laat licht afkoelen.

Terwijl het bladerdeeg in de oven "blind" bakt, wordt de knoflook gekarameliseerd.  Blancheer de goed gepelde tenen ongeveer 3 minuten in ruim kokend water, giet ze af en laat ze goed uitlekken.

Dep de pan goed droog, voeg de tenen toe en bak ze gedurende twee minuten in een eetlepel olijfolie op hoge temperatuur tot ze een mooie, goudgele kleur hebben. Voeg nu de balsamicoazijn en 220 ml water toe, breng het aan de kook en laat het 10 minuten sudderen.

Voeg nu de suiker, de tijm en twee snufjes zout toe. Bak nog 10 minuten op gemiddelde temperatuur tot de vloeistof bijna volledig is verdampt en de teentjes knoflook bedekt zijn met karamelsiroop. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.

Het karameliseren neemt de scherpte van de knoflook weg, maar niet de smaak - het wordt gewoon milder en past daarom heerlijk bij de kruidige taart.

Hak vervolgens beide soorten geitenkaas grof, strooi dit op de bladerdeeg bodem en verdeel de teentjes knoflook met de "karamel" siroop gelijkmatig over de stukken kaas.

Meng eieren, room, crème fraîche, een halve theelepel zout en een beetje zwarte peper. Vul nu de kaas en knoflook af met deze "eierroom" zodat knoflook en kaas nog uitsteken.

Bak de taart nu ongeveer in 35 tot 40 minuten op 160 graden Celsius in de oven tot ze goudbruin is.

Verwijder de taart uit de vorm, even een beetje laten afkoelen en garneren met tijm takjes en serveer direct met een mooie salade. (eet smakelijk - „Καλή όρεξη!) 

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.