Griekse recepten: Spetzofai

Vandaag presenteren ik u nogmaals een traditionele, al bijna vergeten Griekse schotel Spetzofai.
Hierbij gaat het om een rustieke eenpansgerecht, bestaande uit gekruide pittige Griekse worstjes met paprika en tomatensaus. Het past (zoals bijna alles ....) uitstekend bij een glas huiswijn of raki.

Oorspronkelijk komt het gerecht uit de regio van Pilion in de provincie Thessalië, dat ligt tussen Macedonië en Attica. In combinatie met een stukje zoute Kefalotiri kaas of pittige feta, veel knapperig brood om alle heerlijke saus op te kunnen nemen, is het een ideaal gerecht om tijdens de ​​koude winterdagen het warm van binnen te krijgen. In de winter is het een stevige maaltijdschotel voor de arbeiders tijdens de olijvenoogst.

Spetzofai is een gerecht dat in vele variaties wordt geserveerd. De beroemde en originele Spetzofai van Pelion bevat aubergine. Terwijl andere varianten worden bereid met groene, rode, milde en zelfs pittige paprika / pepers. Een tip als u milde worstjes gebruikt, maakt u het op smaak met iets scherpere paprika's of hete chili pepers. Zijn de worstjes reeds pittig gekruid, let dan natuurlijk op met het toevoegen van de paprika's en pepers.

Allereerst de basisingrediënten:
4 gekruide of pittige, grove landworstjes, snijd ze in dikke plakjes.
1 grof gehakte plantaardige ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
een groene, een gele en een rode paprika, in plakjes of in reepjes gesneden
1-2 grote, in blokjes gesneden tomaten
4-5 eetlepels olijfolie
een glas rode wijn
1 theelepel suiker
1 laurierblad (optioneel)
2 chilipepers (optioneel)
een snufje paprika poeder
2 theelepels oregano
Zeezout en versgemalen peper.

De bereiding:
Verhit de olijfolie in een pan en bak de gehakte groenten en knoflook. Voeg de plakjes worst toe en bak deze aan. Voeg de plakjes of reepjes paprika, de in blokjes gesneden tomaten, de rode wijn en de suiker toe en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout en peper, de oregano en indien nodig, de laurier, de chili en extra paprikapoeder en kook nog 15 minuten op middelhoog vuur.

Serveer warm met wat knapperig brood, basmatirijst of kritharaki (pasta gemaakt van harde tarwe griesmeel), aardappelen, aardappelpuree, of polenta en geniet ervan!

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.