Samos vakantie tips

Samos is een heerlijk authentiek eiland met bergdorpjes en een aantal uitstekende stranden en lokale producten. Samos heeft voor iedereen iets te bieden. Maar om te weten waar u moet kijken, heeft u de kennis van de lokale bevolking nodig. Dat is de reden waarom ik voor u 10 tips heb verzameld, zodat u ze kunt gebruiken tijdens het plannen van uw perfecte vakantie op Samos.



  1. Ga naar het kleurrijke Kokkari en naar de eerste van de vele stranden. Deze kleine kustplaats, op slechts 10 km verwijderd van Vathi, de belangrijkste stad van Samos,  straalt originaliteit en kleurrijkheid uit. Gelegen op een klein schiereiland aan de noordkust, zijn de vele huizen met rode pannendaken en de kleurrijke vissersboten in alle opzichten perfect. Het water is magisch helder en aan beide zijden van het schiereiland bevindt zich een strand. Of u rijdt naar andere mooi stranden, Lemonakia of Tsamadou iets opwaarts gelegen, iets verder langs de kust vindt u Tsambou.  Kleine cafés, souvenirwinkels, tavernes ... hier kunt u verdwalen in de steegjes. U kunt zich ook gereedmaken om de omgeving te verkennen,  met een scala aan goed onderhouden wandelpaden, waarvan één leidt helemaal tot aan Mount Ampelas.
  2. Voel de hartslag van Samos. Geen bezoek aan Samos kan voorbij gaan zonder verkenning van Pythagorio. De stad werd gebouwd op de plek van de oude stad Samos en bevat alles wat de cultuur van het eiland vormt. Het was de geboorteplaats van de wiskundige filosoof Pythagoras (wiens standbeeld de haven domineert) en van Aesop (beroemd om zijn fabels) en was in de 6e eeuw voor Christus een zee en economische macht. De historicus Herodotus woonde hier een eeuw later. Overal op deze UNESCO-werelderfgoed locatie is geschiedenis te vinden - in de wallen, het archeologisch museum, de Logothetis-toren, de tempel van Hera en de nabijgelegen Eupalinos-tunnel (het 1 km lange gedeelte van het aquaduct is het hoogtepunt van de oude Griekse ingenieurs kunst). Het is ook een zeer mooie havenstad met geplaveide straten en een ontspannen sfeer.
  3. Probeer de wijnen. Samos is voor velen over de hele wereld synoniem voor wijn. Het heeft een wijnbouwtraditie die teruggaat tot de oudheid, maar de oenologische sprong kwam toen de Moschato-druif in de 16e eeuw werd geïntroduceerd. De Samos Muscat Blanc à Petits Grains (naar zijn nobele naam) wordt geteeld op de hellingen van de berg Ambelos op traditionele terrassen genaamd Pezoules. U moet zeker een bezoek aan een wijnmakerij en een bezoek aan een wijngaard regelen.  Tijdens een wijnproeverij leert u de unieke smaken kennen en waarom ze succesvol zijn in veeleisende markten als Frankrijk en Duitsland en al verschillende internationale prijzen hebben gewonnen.  Aan de rand van Vathi is ook een museum van Samos-wijn met traditionele wijnbereidingsapparatuur, foto's en veel informatie.
  4. Maak een boottocht naar Samiopoula. Natuurlijk vindt u deze kleine plekken op Samos vol perfectie, maar als je een volledig onbewoond en puur landschap wilt ervaren, ga dan naar Samiopoula, het kleine satellieteiland net voor de zuidkust. Boottochten beginnen in Pythagorio en leiden u naar een groen, diep gelegen eiland met blauwgroene wateren en een centraal strand genaamd Psalida, waar u kunt zonnebaden op het fijne witte zand. Sommige boottochten hebben snorkeluitrusting aan boord, maar neem ze zelf mee als je ze hebt. Het water is gewoon geweldig.
  5. Wandeling naar prachtige stranden. Samos is groen en heuvelachtig, wat voor actieve natuurliefhebbers betekent: wandelen. Een route moet u zeker lopen, van het dorp Potami naar de twee unieke klif stranden Mikro en Megalo Seitani. Het pad is niet moeilijk, maar het landschap is echt adembenemend. Je loopt ongeveer anderhalf uur door een bos van platanen en varens tot je de stranden voor het eerst ziet. Het met bomen omzoomde landschap stort in de richting van de zee. Eerst een kleine baai met zand en kiezelstenen en een beetje verder de lange strook zand, zogezegd, de grote broer. Let op neem zelf voldoende water en iets te eten mee, want er zijn geen voorzieningen. Een tweede wandeling vanuit Potami is korter en voert u over bruggen en beekjes naar de Potami-waterval met zijn natuurlijke meren, waar u een duik kunt nemen te midden van de prachtige natuur.
  6. Bezoek dorpen waar de tijd is gestopt. Op Samos zijn er meer dan 30 bewoonde dorpen waar u naar de authentieke hartslag van het eiland kunt luisteren. Ambelos en Manolates, ongeveer 35 minuten rijden van Vathi. Aan de voet van de berg Ambelos hebben ze elk ongeveer 100 inwoners en bieden een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee. Ambelos is omgeven door wijngaarden (de naam komt van wijn in het Grieks) en groen. Vanaf hier leidt een 1,5 km lang pad door een kastanje bos naar een waterval. En Manolates heeft een oud geplaveid plein omringd door kleine tavernes met kleine huizen met kleurrijke kozijnen. U zult genieten van de pottenbakkerij en borduurwerk. De lokale bevolking is maar al te blij om hun vakmanschap te bewijzen.
  7. Kustleven op zijn best. En als u klaar bent met de bergen, gaat u naar de zuidkust om te genieten van de eenvoud van het dorpsleven aan zee. Marathokambos (in het westen) evenals Posidonio (in het oosten) hebben pittoreske haventjes met traditionele vissersboten en fantastische stranden in de buurt.
  8. Ontdek een exotisch strand. We gaan naar Livadaki, een klein juweeltje, dat ik nog niet had genoemd. Volg de kust ongeveer 12 km ten noorden van Vathi en u komt aan bij ... een exotisch klein strand gelegen tussen twee zeegaande kliffen van licht zand en blauwgroen water met alle faciliteiten om de dag door te brengen.  Er zijn zelfs kleine dingen op het strand die u aan de Malediven herinneren. Het water is hier lang plat, dus perfect voor gezinnen met kleine kinderen. Als u wilt snorkelen, kunt u wat verder weg zwemmen. Dat is hoe vrijheid voelt. 
  9. Neem een ​​stukje Samos mee naar huis. Bergen, valleien, beekjes en talloze fruitbomen ... alles wat nodig is om een ​​scala aan heerlijke lokale producten te maken. Ik heb het reeds over de wijn gehad. Laat ik het nu over olijfolie hebben. Het rotsachtige terrein en de hellingen vormen samen een rijke en aromatische gouden olijfolie met een karakteristieke lage zuurgraad. En u moet absoluut een glas honing mee naar huis nemen. Het ruikt naar tijm, rozemarijn, lavendel en een verscheidenheid aan fruit- en walnoot bloesems (perzik, citroen, kers, amandel) Die de bijen voeden. U vindt er ook uitstekende schapen- en geitenkaas en u moet de kans niet missen om het lokale vuurwater genaamd Souma te proberen, dat na het pletten van druivenrestjes wordt gemaakt.
  10. Lig niet alleen op het strand ... Wees actief!. Mijn laatste tip is voor watersporters.  U hoeft geen windsurfer te zijn om van het strand van Mykali te genieten, ongeveer 8 km ten zuiden van Vathi. U kunt er goed kitesurfen, maar ook paddleboards huren.  Als alternatief zijn er duiklocaties direct aan de zuidkust, of u nu een wetsuit met volledige uitrusting of snorkel met masker verkiest.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.