Nymfaio het sprookjesachtige dorp in Noord-Griekenland

Nymfaio is een prachtig dorp net buiten Florina in West-Macedonië, Griekenland. Het is vaak opgenomen in lijsten van de "tien mooiste dorpen van Europa" in reisgidsen. Het heeft ook de "Melina Mercouri International Prize" van UNESCO gewonnen vanwege het uitstekende beheer van het cultureel erfgoed van het gebied en de omliggende natuurlijke omgeving.

Nymfaio, dat op een hoogte van 1360 meter (4462 voet), ligt langs de hellingen van Mount Verno (ook bekend als Mount Vitsi), wordt omgeven door dichte bossen.

De unieke architectuur, indrukwekkende herenhuizen van steen, geplaveide straten en de ongelooflijke natuurlijke schoonheid van de omgeving fascineren alle bezoekers van Nymfaio. Het dorp heeft gelukkig zijn oorspronkelijke karakter kunnen behouden, omdat alle nieuwe gebouwen strikt de traditionele vormen van architectuur moeten volgen.

Vlach-nomaden waren de eerste mensen die zich hier vestigden, in het begin van de 13e eeuw en de stad stond tot 1929  bekend als Niviesta of Nevesta. Begin in de late 17e eeuw werd de stad een van de grootste zilversmedencentra in de Balkan en het bleef bijna drie eeuwen dominant in die industrie.

De gloriedagen van Nymfaio worden weerspiegeld in de indrukwekkende stenen herenhuizen rondom het dorp. Hoewel Nymfaio in de jaren vijftig en zestig werd getroffen door migratie, is het vandaag nieuw leven ingeblazen door de terugkeer van zijn mensen die terug wilden keren naar hun wortels in dit oude en prachtige bergdorp.

Het nabijgelegen dorp Zazari en het Cheimaditida meer begrenzen een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid in Florina. Nymfaio is een prachtige en levendige plek die bezoekers unieke ervaringen biedt, maar tegelijkertijd is het een goed voorbeeld van de bewuste, zorgvuldige vorm van toeristische ontwikkeling die in de afgelopen twee decennia heeft plaatsgevonden.

De twee nabijgelegen natuurlijke meren, twee van de grootste in Florina, zijn een bezoek waard omdat ze de thuisbasis zijn van honderden soorten vogels, zoogdieren en vissen, evenals de ijzerhoudende eend, die wordt beschermd als een bedreigde diersoort.

Afgezien van de charmante architectuur en het natuurlijke landschap, biedt Nymfaio  vele activiteiten voor degenen die het geluk hebben om te bezoeken. De Arcturos schuilplaats, gebouwd door deze niet-gouvernementele organisatie die bruine beren beschermt, ligt in een natuurlijk beukenbos en herbergt tien beren die vroeger in gevangenschap leefden.

Een andere interessante plaats om te bezoeken is het pittoreske goudsmid-, folklore- en geschiedenismuseum van het dorp, met authentieke lokale meubels, traditionele gereedschappen voor het maken van sieraden en natuurlijk een scala aan juwelen.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.