Pyli bergdorp op Kos

Pyli ligt op 15 kilometer ten zuidwesten van Kos stad en ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Marmari. Het bergdorp op het Griekse eiland Kos heeft zo'n 2.500 permanente bewoners. 

In het verleden was het genaamd Peli en gebouwd in het centrum van het eiland te midden van grote olijfbomen en veel groen. De prachtige traditioneel gebouwde stenen huizen rond het centrale plein, samen met de traditionele koffiehuizen en de kleine tavernes bepalen het dagelijkse leven in Pyli. 

Hier vindt u ook het Pyliotiko Spiti (Pyli's huis), een oud huis met drie kamers, de keuken, de woonkamer en de slaapkamer zijn nog goed bewaard gebleven, net zoals ze in het verleden waren, met originele meubels en kleine gebruiksartikelen, achtergelaten door zijn eigenaren zo'n 70 jaar geleden. 

Op 100 meter afstand van het huis is een bron van koel water, die voortvloeit uit 6 fonteinen. Vlak naast de bron kunt u de even oude gewelven zien, die volgens de traditie zijn gerelateerd aan de lokale held van het eiland. Vlak naast het kerkje Stavros (Heilig Kruis) staat het indrukwekkende Charmilion, een complex van graven gedateerd uit de Hellenistische periode.

Een klein kunstmatig meer, ligt op zo'n 2 kilometer van Pyli en wordt gebruikt als water voorziening voor de landbouw. Op ongeveer 3-4 kilometer ten zuidoosten ligt Palio Pyli (oud Pyli) een semi-geruïneerde, verlaten nederzetting met het Byzantijnse kasteel op de top van een heuvel. 

Het kasteel werd gebouwd tijdens de Macedonische Dynastie ten tijde van het Byzantijnse Rijk, die vanaf de 9e tot 11e eeuw regeerde. Toen het eiland Kos werd veroverd door de Ridders van St. John, werd het kasteel hersteld en versterkt, met het oog om de verdediging en de veiligheid van het gebied te garanderen. Een prachtig uitzicht kunt u hier verwachten helemaal naar beneden naar de zee, voorbij Marmari, tot aan de eilanden Pserimos en Kalimnos en zelfs de kusten van West-Turkije (het schiereiland Bodrum) zijn zichtbaar.

In het oude Pyli kunt u ook de kerk van Ipapanti (14e eeuw), met schitterende muurschilderingen, een prachtige hout gesneden schermpictogram en kolommen uit een oude Griekse tempel die eerder bestond, misschien gewijd aan de godin Dimitra bezoeken. U kunt ook een bezoek brengen aan de kleine kerk van de Byzantijnse heer Michael. Daarnaast kunt u de oude zoutpannen van het eiland naast de haven in Marmari bekijken.

U kunt verblijven in het dorp en lekker eten in de tavernes met de lokale en Europese gerechten. U kunt zwemmen, zonnen en actief deelnemen aan allerlei watersporten op en nabij het lange strand van Marmari.

Het carnaval in Pyli vindt plaats in februari, maar ook op de naamdag van Agios Georgios, zult u zich tijdens het lokale festival en de unieke paardenrennen weten te vermaken. 

Een ander lokaal feest wordt gehouden op 23 juni ter nagedachtenis van Agios Ioannis Klidonas. Tot slot, in de hele maand augustus worden een reeks culturele activiteiten georganiseerd door de gemeente Pyli, die veel bezoekers trekken.

U bereikt Pyli gemakkelijk vanuit Kos stad met de bus, taxi, auto of motor. Indien u over beschikt over een motor-of zeiljacht, kunt u afmeren in de haven van Marmari.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.