Stavrinides bergdorp Samos

Het bergdorp Stavrinides ligt aan de noordelijke uitlopers van het Ambelos-gebergte op een hoogte van ongeveer 350 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt van het Ambelos-gebergte (Oros Ampelos) is de Profitis Ilias met een hoogte van 1150 meter. Het dorp wordt omsloten door een groot bosgebied en de top van de huizen is net te zien vanaf Agios Konstantinos.

In het verleden waren de dorpen zo aangelegd dat ze vanaf de kust niet zichtbaar waren vanwege het risico op aanvallen van piraten. Vanaf de kustweg leidt een weg via het kleine dorpje Ambelos in een vrij steil bergopwaarts stuk naar Stavrinides.

Eenmaal hogerop kunt u een korte tussenstop maken, de auto parkeren en vanaf hier genieten van een van de mooiste uitzichten op het eiland Samos. Het bos hier is nog onaangetast door de vele bosbranden op het eiland en ik hoop dat dat zo blijft. Kort voor het dorp is er aan de rechterkant een prachtige waterpoel waar u zich kunt opfrissen voor het geval de Irida taverne in Stavrinides is gesloten.

Het bergdorp biedt ook een prachtig overzicht van de kust van Agios Konstantinos tot aan het kleine gehucht Kampos. Het centrum van Stavrinides is zeer dicht bebouwd en smalle straatjes leiden van het beneden dorp naar het hoger gelegen dorp ( tijdens de wandeling vanuit Manolates), waar ook de eerder genoemde taverne Irida is gelegen.

Als u met de auto komt, dient u deze direct na het binnenrijden van het dorp te parkeren. De naam van het dorp komt van de familienaam van een van de eerste kolonisten van de plaats. In het dorp vindt u ook een kerk (Profitis Ilias) en een kapel. De kerk is gewijd aan de profeet Elias. Het jaarlijkse beschermingsfestival wordt gehouden op 20 juli, waarbij bezoekers uit alle omliggende dorpen wordt verwacht.

Tot ongeveer 20 jaar geleden waren er nog twee kafenions in het dorp en was er zelfs een kleine kruidenierswinkeltje. Helaas kampt het dorpje met de afname van de bevolking. In 1913 telde het dorp nog 264 inwoners en in 2011 waren dat er nog maar 42. De wijnbouw is de belangrijkste bron van inkomsten voor de bewoners. Daarnaast zorgen boomculturen als kersen, abrikozen, appels, noten en tamme kastanjes voor extra inkomsten.

Voordat Samos bij Griekenland werd geannexeerd, was Stavrinides een dorp van de Exi Gitonies (zes buurten). Aan het begin van de 20e eeuw vormde Stavrinides samen met Nenedes (oude naam voor Ambelos) een zelfstandige gemeente.

Met de uitvoering van de gemeentelijke hervorming volgens het Kapodistrias-programma in 1997, werd Stavrinides opgenomen in de gemeente Vathy. Met ingang van 1 januari 2011 zal de administratieve hervorming van 2010 de voormalige gemeenten van het eiland samenvoegen tot de nieuw opgerichte gemeente Samos (Dimos Samou).

Wie geïnteresseerd is in het oude dorpsleven, komt hier verschillende voorbeelden uit het verleden tegen. Het oude schoolgebouw bij de fontein bestaat nog steeds, veel oude huizen in de typische eilandstijl staan ​​er nog, evenals de parochiezaal, de kerk, een kleine kapel en de dorpsbegraafplaats, vanwaar men een goed uitzicht heeft.

Ongeveer 15 jaar geleden werd het oude muilezelpad (monopathi) van Agios Konstantinos tot Stavrinides gereactiveerd. Het leidt in verschillende bochten bijna parallel aan de weg het dorp in en eindigt bij de dorpsbegraafplaats. Ervaren wandelaars ondernemen tochten van meerdere uren, ze beginnen in Kokkari en gaan via Vourliotes en Manolates naar Stavrinides. De terugweg gaat dan via het oude Monpathi en de bushalte in Agios Konstantinos is de eindbestemming.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.