Apiranthos pittoresk bergdorpje op Naxos

Apiranthos op Naxos is een pittoresk bergdorpje met een mooie naam,  dat veel bloemen betekent. Apiranthos ligt 26 km van de hoofdstad, tussen twee groene valleien, op 650 meter hoogte. Apiranthos is een van de mooiste en meest charmante dorpjes van Naxos, vol met prachtige huizen gemaakt van fijn marmer.

Apiranthos is een groot dorp en ligt gevaarlijk op een heuveltop. Reis naar de top van de stad om te parkeren, hier stoppen ook bussen. Vanaf daar is er een vrij lange straat, voorbij de indrukwekkende kerk van Panagia Apeirathitissa die een van de oudste kerken van het eiland is en enkele mooie en waardevolle iconen herbergt. Daar zijn alle musea gevestigd. Apiranthos heeft drie interessante musea: het Archeologisch Museum van Apiranthos, een Museum voor Volkskunst en een interessant Geologisch Museum.

Er zijn daar een aantal cafés en tavernes. Er wordt een prachtig uitzicht geboden, met uitzicht over het dorp tot in de vallei. De architectuur in het dorp is erg interessant en de Venetiaanse invloed is duidelijk. Men kan huizen met wapenschilden boven hun deuren zien en er zijn ook enkele sierlijke balkons te zien. Boven het dorp staat een in puinhoop gelegen windmolen. Er is ook een vervallen Venetiaanse toren. Terwijl je door de straten loopt, zul je het marmer onder je voeten opmerken en uitkijken naar de kerk van Panagia Aperathitissa, een van de oudste op het eiland.

Het Archeologisch Museum van Apiranthos (of Aperanthos) is gehuisvest in een klein gebouw in dit traditionele, bergachtige dorp Naxos. In Apiranthos, bekend als het Marmeren dorp, vind je drie andere kleine en even interessante musea: het Folkloremuseum, het Geologisch Museum en het Natuurhistorisch Museum.

Het Volkskunstmuseum van Naxos bevindt zich in het pittoreske dorpje Apiranthos. Het werd oorspronkelijk opgericht in 1966 en werd gerenoveerd in 1987. Het beslaat drie kamers en is ontworpen om eruit te zien als het interieur van een dorpshuis zoals het was in de 18e en begin 19e eeuw. Het herbergt allerlei soorten volksartikelen, waaronder kleding, gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, traditionele weefsels en andere interessante voorwerpen.

Het Geologisch Museum bevindt zich op het plein van Apiranthos. Het Geologisch Museum had aanvankelijk in de plaatselijke school moeten zijn toen het in 1964 werd opgericht, maar het bouwproces werd in 1967 onderbroken. De bouw werd in 1987 hervat op initiatief van Manolis Glezos.

De serene, witgekalkte en met indrukwekkende marmeren stukken gebouwde orthodoxe kerk siert de ingang van het dorp Naxian Apeiranthos. De kleine, bergachtige nederzetting staat in het noordoostelijke deel van het eiland en herbergt sinds 1819 de Panagia Aperathitissa-kerk.

De drievoudige klokkentoren bovenop de structuur is volledig gemaakt van wit marmer, een eigenschap die wordt gedeeld met het altaarscherm van de tempel en verschillende andere gebeeldhouwde details. De religieuze iconen die het interieur van de kerk versieren, zijn met grote zorg en artistieke details gemaakt.

De kerk wordt in de zomer behoorlijk druk vanwege verschillende lokale en religieuze vieringen, met als belangrijkste ongetwijfeld 15 augustus, wanneer de Hemelvaart van de Maagd Maria wordt geëerd. De met stenen geplaveide tuin biedt plaats aan een aanzienlijk aantal mensen en is een rustige plek om uit te rusten en te genieten van een dag in de zon.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.