Griekenland overwinteren

Griekenland nodigt u uit om te overwinteren, om te besparen op uw stookkosten. De Griekse minister van Toerisme Vasilis Kikilias wil mensen uit Noord-Europa naar Griekenland lokken voor langdurige vakanties. Het belooft lage energie- en woonlasten. Andere mediterrane landen volgen nu.

De zomer was geweldig. De cijfers voor september zijn nog niet beschikbaar, maar alles wijst erop dat Griekenland na twee jaar Corona crisis, dit seizoen zelfs het niveau van het vorige recordjaar 2019 heeft overschreden. Minister van Toerisme Vasilis Kikilias wil echter niet op zijn lauweren rusten. Hij zoekt nu langdurige vakantiegangers op die geacht worden de winter door te brengen in Griekenland. Op die manier zouden Noord-Europeanen kunnen ontsnappen aan de schrikbarende stookkosten, zegt de minister. "In Noord-Europa duurt de stookperiode zes maanden, bij ons zijn er maximaal 30 tot 40 koude dagen", berekent Kikilias.

Goedkope kosten van levensonderhoud in Griekenland

Griekse eilanden zoals Rhodos, Kos en Kreta trekken bezoekers met ongeveer 300 dagen zon per jaar. In de winter daalt de dagtemperatuur zelden onder de 15 graden. De koudste maand is februari. Maar al in maart loopt de thermometer weer op naar gemiddeld 17 graden. Verwarmingskosten zijn in dit milde klimaat geen groot probleem. De meeste huizen op de eilanden hebben een allesbrander of openhaard . Dat is genoeg om de koele winteravonden door te komen. Veel woningen / appartementen zijn ook elektrisch verwarmd. Dankzij overheidssubsidies, die goed zijn voor 90 procent van de elektriciteitsprijsstijgingen, moet elektriciteit de komende winter betaalbaar blijven.

Over het algemeen zijn de kosten van levensonderhoud in Griekenland goedkoper dan in Duitsland, Nederland, Oostenrijk of Zwitserland. Dit geldt zowel voor boodschappen doen in de supermarkt als voor uit eten gaan in restaurants, taxi's en het openbaar vervoer.

Minister van Toerisme Kikilias heeft de afgelopen weken een bezoek gebracht aan Berlijn, Wenen, Parijs en Stockholm om zijn plan te promoten. Hij sprak daar met vertegenwoordigers van grote luchtvaartmaatschappijen en touroperators. De meeste chartermaatschappijen hebben hun programma's voor Griekenland al verlengd tot eind november. Lijnvluchten zoals Lufthansa, Swiss, Austrian en Eurowings, evenals de Griekse maatschappijen Aegean en Sky Express, vliegen de winter door en bieden nu meer vluchten aan dan vorig jaar.

Attika Reisen biedt vakantiegangers op Kreta in de herfst een korting tot 50 procent voor een verblijf van 45 dagen of meer.  FTI adverteert ook met speciale aanbiedingen voor pakketreizen van half oktober tot half november, zoals gratis huurauto's.

Ook ‘digitale nomaden’ moeten het land in gelokt worden

Het aanbod om in Griekenland te overwinteren is vooral gericht op gepensioneerden die geen beroepsverplichtingen meer hebben. Maar minister Kikilias wil ook ‘digital nomads’ naar Griekenland lokken. Tijdens de pandemie hebben veel werknemers zich aangepast aan het thuiswerken. Sommige bedrijven laten hun werknemers voor een beperkte tijd in het buitenland verblijven om thuis te werken. Op de zonnige Griekse eilanden kun je in de winter ook je laptop openslaan op het terras.

Kikilias moet echter niet alleen Noord-Europeanen van zijn idee overtuigen, maar ook zijn eigen hoteliers en eigenaren van tavernes en autoverhuurbedrijven. Want tot nu toe vallen veel Griekse eilanden eind oktober in winterslaap. Verlaagde rolhekken en gesloten restaurants kenmerken dan het beeld. Zomerhotspots als Mykonos, Paros of Santorini zijn daarom nauwelijks geschikt als winterbestemming.

Ook andere landen hebben het gat in de markt ontdekt

Grotere eilanden zoals Kreta en Rhodos bieden betere opties. Ook in de winter is er een functionerende infrastructuur, van restaurants en cafés tot openbaar vervoer en krantenkiosken. Om ervoor te zorgen dat de gasten niet alleen hun tijd in de hotelkamer en in de taverne hoeven door te brengen, belooft de minister van Toerisme speciale winteraanbiedingen voor actieve vakantiegangers, zoals wandelingen en bezoeken aan oude sites. De Griekse toerismestrategen willen Athene en Thessaloniki ook meer als winterbestemmingen op de markt brengen. Beide grote steden bieden een rijk gastronomisch aanbod en een levendige culturele scene.

Het doel van de regering is om het toeristenseizoen te verlengen. Toerisme is een belangrijke pijler van de Griekse economie. In goede jaren draagt ​​het bijna een kwart bij aan het bruto binnenlands product en stelt het elke vijfde baan veilig. Maar niet alleen Griekenland trekt nu Noord-Europeanen het hof die een paar weken of maanden in warmere streken willen doorbrengen. Ook andere mediterrane landen zoals Turkije, Egypte, Tunesië en Spanje hebben het gat in de markt ontdekt. Bovenal komen Turkije en Tunesië nu op de markt met dumpprijzen, die ver onder die in Griekenland liggen. Touroperators bieden in de wintermaanden zes weken in een driesterrenhotel aan de Turkse Rivièra, inclusief vluchten, voor nog geen 600 euro.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.