Ithaka ideaal Grieks eiland om te wandelen

Ithaka
Ithaka is een klein Grieks eiland en het ligt op slechts 3 km afstand van het veel grote eiland Kefalonia. Het is zo'n 100 vierkante kilometer groot en heeft ongeveer 5.000 inwoners. Het eiland is in 1953 tijdens een aardbeving zwaar beschadigd. Veel inwoners raakten alles kwijt en besloten om te emigreren.
Ithaka is bekend door de legende van Odysseus (Homerus), die na 10 jaar eindelijk zijn woonplaats wist terug te vinden en verkleed als bedelaar alle mannen doodde, die het bed met zijn vrouw hadden gedeeld. Niet duidelijk is echter, of Ithaka werkelijk het door Homerus beschreven eiland is. Het eiland Ithaka is relatief groen. Er zijn veel pijnbomen, olijfbomen, cipressen en wijngaarden. Toeristisch is Ithaka nog niet erg ontwikkeld. Het eiland is ideaal om te wandelen. Er zijn interessante archeologische vindplaatsen en musea. Enkele dorpen op het eiland staan onder monumentenzorg, daardoor is het typische Griekse karakter bewaard gebleven. Bezienswaardig zijn bijvoorbeeld het pittoreske vissersdorpje Frikes en het dorp Kioni. Hier bleven tijdens de aardbeving in 1953 de huizen overwegend staan.
De hoogste berg van Ithaka is de 800 meter hoge Nirito. De belangrijkste stad op Ithaka is Vathy, daar vindt u ook de meeste hotels en restaurants, maar ook in de kleine dorpen vinden de wandelaars voldoende eenvoudige kamers en restaurantjes.
Ithaka heeft trouwens geen vliegveld, u kunt het eiland dagelijks bereiken met de veerboot vanaf het vasteland (Patras op de Peloponnesos en Astrakos). In het zomerseizoen zijn er dagelijks veerboten naar het naburige eiland Kefalonia en het eiland Lefkas.