Buitenlanders kopen vakantiewoning in Griekenland

In Griekenland is een aanzienlijke toename van de vraag van buitenlandse kopers voor vakantievilla's op diverse eilanden. De makelaars op de eilanden en in de toeristische gebieden constateren de laatste maanden een explosieve vraag naar vakantiewoningen door buitenlandse kopers. In bepaalde gebieden schatten de specialisten zelfs dat de vraag naar woningen of vakantiehuizen het pre-crisis niveau heeft bereikt. De toename van de stroom van toeristen naar Griekenland, het door buitenlanders getoonde vertrouwen en de enthousiaste publicaties over Griekenland veranderen van het klimaat in de vastgoedmarkt. Griekenland is ook en opnieuw een populair vakantieland voor Europeanen. Santorini weet de eerste plaats vast te houden, maar er staan nog meer Griekse bestemmingen in de top vijf: Kreta op de 3e plaats en Mykonos op de 53 plaats.
Dit positieve klimaat is gunstig effect op de vastgoedmarkt, de makelaar kan nauwelijks de vragen van voornamelijk buitenlandse investeerders beantwoorden. De vraag groeit ook op de kleine Cycladen zoals: Heraklia, Donousa, Schinousa en vooral op Koufonisia. Op Naxos zijn de kopers  100% buitenlanders. Fransen, Italianen, Belgen en Noren zijn op zoek naar huizen en land, terwijl het voor het eerst in jaren ook de Duitse koper weer wil investeren. Wat de prijzen betreft, de vakantiehuizen worden verkocht  op niveaus tussen 2500-3200 euro per vierkante meter.  Griekse investeerders hebben zich bijna overal terug getrokken, de waarden van woningen zijn sinds 2008 met 40% tot 50% gedaald. De prijsdaling zal voorlopig nog wel doorgaan, verkopers verkopen vooral vanwege de hoge belastingen. Op Kreta zijn het vooral Russen die geïnteresseerd zijn, maar niet kopen omdat ze een verdere daling verwachten, Chinezen zijn op zoek naar grote terreinen, die nog niet ontwikkeld zijn.
De buitenlandse kopers uit Europa zijn hoofdzakelijk, 63% geïnteresseerd in onroerend goed tot een waarde van 100.000 euro. De Russen zijn vooral geïnteresseerd in vakantiehuizen van 100.000 tot 200.000 euro, maar ook het midden-segment van 500.000 tot 1 miljoen euro. De Chinezen, 65% zoeken naar onroerend goed van € 250.000 tot € 450.000, 25% van € 500.000 tot € 1.000.000 en 10% van € 1.000.000 en meer. Zij zijn vooral op zoek op Kreta en Rhodos.
Wilt u ook een woning kopen op een Grieks eiland, de prijzen zijn inmiddels fors gedaald, maar gaan vermoedelijk nog meer dalen.  Verlaten huizen kunt u goedkoop kopen en zelf renoveren.
Er zijn een aantal belangrijke tips: ga nooit zonder een advocaat. Er zijn een aantal nevenkosten: notariskosten (1,2 procent van de aankoopprijs), juridische kosten (circa 0,5 procent) en een overdrachtsbelasting van 9 tot 13 5 van de waarde. Hierop zijn weer diverse uitzonderingen. Onroerend goed dat wordt verkocht door een commerciële partij en is gebouwd na 01-01-2006 betaalt u geen overdrachtsbelasting, maar BTW standaard tarief 23%. De eigendom staan in Griekenland op naam geregistreerd bij het Kadaster. Eigendom moet worden gecontroleerd door een advocaat. Hij moet ook de verklaring van het openbaar gezag verkrijgen van waaruit u kunt zien of de verkoper de eigenaar is van het onroerend goed en of de woning vrij is van lasten.
Een notaris is een onpartijdig en is verplicht bij het doorlezen van de akte, beide partijen in te lichten of de inhoud juist is. Indien u de Griekse taal niet beheerst, moet hij zorgen voor een tolk of vertaler. Bij schending van dit recht is het contract ongeldig.
De koopovereenkomst moet gelegaliseerd worden. De notariële overeenkomst moet in het Griekse kadaster worden ingeschreven.  Pas na de inschrijving van de akte van verkoop, is de transactie afgerond en de eigendom overgedragen. Bij de ondertekening van de akte van verkoop is een advocaat verplicht voor beide partijen. Bij de notariële overdracht moeten beide partijen aanwezig zijn.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.