Agia Pelagia, Kreta nieuwe bestemming

25km zuid-westen van Heraklion ligt het mooie kustplaatsje Agia Pelagia. Dit kleine dorp met een bevolking van 430 inwoners ontleent zijn naam aan de plaatselijke kerk, dat is gevestigd in het klooster, waarvan de ruïnes dicht bij het dorp liggen. Agia Pelagia ligt in een mooie beschutte baai met zandstranden, vele kleine baaien en een kalme zee.
In de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een gezellige en goed georganiseerde toeristische badplaats met vele faciliteiten voor bezoekers.
Recente opgravingen in en rond het dorp, resulteerden in Minoïsche en de Hellenistische resten van een groot rechthoekig gebouw dat dateert uit vele eeuwen voor Christus. Aangenomen wordt dat Agia Pelagia de plaats van de oude Apollonia kan zijn. In de oudheid stond het gebied bekend als Panormus.  Interessante plaatsen om te bezoeken zijn de post-Minoïsche graven en het Universiteits gebouw (Pritanion) uit de 4e eeuw voor Christus. Deze vondsten versterken de theorie, dat hier de plaats was van de oude stad Apollonia. Dichtbij is ook de grot genaamd Evresi waar, naar verluidt de icoon van Agia Pelagia werd gevonden.