Meteora Griekenland uniek kloostergebied

Meteora is een van de meest indrukwekkende gebieden in Griekenland, met grote rotsen in het midden van een vallei. Meteora is gelegen in Centraal Griekenland. De rotsen van Meteora zijn eigenlijk wonderen van de natuur. Studies suggereren dat deze rotsen 60 miljoen jaar geleden werden gevormd, door verwering en aardbevingen verkreeg het haar huidige vorm. Op de top van deze indrukwekkende toppen, werden veel kloosters gebouwd in de Byzantijnse tijd. Hoewel er tegenwoordig nog slechts zes kloosters dienst doen, vormen zij de tweede grootste monastieke gemeenschap in Griekenland, na de berg Athos. Het uitzicht vanaf de top van de rotsen naar de vallei is gewoon adembenemend. Het is indrukwekkend hoe deze kloosters eigenlijk werden gebouwd vele eeuwen geleden op de top van de steile kliffen. Tegenwoordig worden ze bezocht door duizenden toeristen, ze komen naar Meteora van over de hele wereld, vooral tijdens religieuze gelegenheden, zoals Pasen of Kerstmis. Hoewel een vakantie in Meteora sterk verbonden is met religie, is de omringende natuur een fantastische plek om te ontdekken.
Meteora in Griekenland is de belangrijkste monastieke gemeenschap in Griekenland na de berg Athos op Chalkidiki. Deze natuurlijke meesterwerken onthullen haar unieke schoonheid en glorie door de eeuwen heen en betovert elke bezoeker op het eerste gezicht. De eerste kloosters werden met uiterste zorg gebouwd door de kluizenaars in de 14e eeuw en tot voor kort was Meteora de thuisbasis van 24 kloosters die op de top van de enorme rotsen werden gebouwd. Ze waren overigens niet erg gemakkelijk toegankelijk, via houten trappen klommen de monniken naar boven. Zoals hierboven reeds genoemd zijn er nog slechts zes kloosters in functie. Deze overgebleven kloosters zijn objecten van unieke cultureel belang, ze trekken elk jaar duizenden bezoekers. Aan de westelijke rand van de monastieke nederzetting is het klooster van de Transfiguratie van de Verlosser of Grote Meteoron, het oudste en tevens grootste klooster van Meteora, gelegen op de top van een imposante rots. Tijdens de 16e eeuw was het een spiritueel centrum, maar nu wordt het bewoond door drie monniken. De prachtige iconen en de historische documenten zijn uniek. Het heilige klooster van Varlaam is het tweede grootste klooster van het kloostercomplex gebouwd in de 16e eeuw.
Het actieve mannelijke klooster herbergt een groot museum en een aantal opmerkelijke fresco's.
Het klooster van Agios Stefanos werd gebouwd rond de 14e eeuw. Tegenwoordig wordt het bewoond door 28 nonnen die betrokken zijn bij vele activiteiten. Het is de thuisbasis van een klein kerkelijk museum en zijn idyllische ligging biedt een prachtig uitzicht op de vlakte van Kalambaka.
Op de top van de kliffen ligt het 12e eeuwse klooster van Agia Triada (heilige drie-eenheid). Honderd en vijfenveertig stappen gehouwen uit de rotsen leiden u naar de ingang. Tegenwoordig woner er nog vier monniken, ooit vormde het klooster het decor voor de laatste scènes van de James Bond film  For your eyes only.
Aan de rand van een steile klif ligt het klooster van Agia Varvara Roussanou, een van de zes actieve kloosters in het Meteora complex. De manier waarop het werd gebouwd lijkt een natuurlijke uitbreiding van de rots. Het was aanvankelijk een mannelijke klooster, maar nu is het een klooster met 13 nonnen. Het is de minst toegankelijke van de kloosters, maar de idyllische locatie is heel lonend. Dicht bij het klooster van de Grote Meteoron ligt het klooster van Agios Nikolaos, mogelijk vernoemd naar zijn oprichter.
Het Meteora complex is een van de belangrijkste Byzantijnse monumenten, een plaats van hoge spiritualiteit.
De dichtstbijzijnde stad vanaf Meteora is Kalambaka, gelegen langs de vallei onder Meteora. Dit is een moderne stad die prachtig is gegroeid in de afgelopen jaren. Andere pittoreske dorpen in de regio zijn Kastraki en Vassiliki. Kalambaka is een kleine moderne nederzetting in de buurt van Meteora. Het meest fascinerende kenmerk van de stad is de spectaculaire omgeving, de steile rotsen van Meteora. Kalambaka heeft een bevolking van ongeveer 6.500 inwoners. Het ligt op ongeveer 207 meter boven de zeespiegel. Kalambaka heeft tal van accommodaties voor toeristen, die een bezoek aan Meteora willen brengen. De drukke doorgaande weg heeft veel kleine winkels, voor de toeristen restaurants en cafés. Kalambaka is een nederzetting met een welvarende geschiedenis en belangrijke monumenten, waaronder de Heilige Kerk van de Hemelvaart van de Maagd. Deze kerk is gelegen ten noordoosten van de nederzetting, aan de voet van de grote rots met de naam Agia. Kalambaka heeft zeer belangrijke toeristische attracties, zoals Aspropotamos (witte rivier), de Koziaka Berg en Chasia. Kalambaka is bekend over de hele wereld als gevolg van de legendarische kloosters die gebouwd zijn bovenop rotsen van Meteora, gelegen nabij de oostelijke en noordelijke deel van de nederzetting.
Wilt u een ander Griekenland leren kennen, ga eens naar Meteora, Kalambaka.