Paxi het kleine kosmopolitische eiland in Griekenland

Het kleine eiland Paxi (Paxos) ligt ten zuiden van Corfu, aan de noordelijke kant van de Ionische Zee. Paxi is een plek met een intens kosmopolitische stijl vanwege de vele jachten die aanmeren in de havens in de zomer. Het eiland Paxi is vooral bekend om de prachtige stranden en het zeewater met de exotische blauwe kleur.

 Vooral het onbewoonde eilandje Antipaxi heeft enkele van de mooiste stranden in Griekenland, met echt Caribische water. Het eilandje Antipaxi kan bezocht worden per boot vanuit de haven van Gaios, de hoofdstad van Paxi.
Gaios, Lakka en Logos zijn de drie dorpen op het eiland Paxi,  met traditionele architectuur en ontspannen strand promenades. In de zomer meren hier vele vissersboten en jachten aan. In de dorpen vindt u enkele visrestaurants en studio's.  Het eiland is geschikt voor een langere vakantie of voor een dagje vanuit Corfu en Parga. Paxi is een prachtig eiland in de Ionische Zee, geografisch gelegen ten zuiden van Corfu.  Dagelijks boottochten vertrekken vanuit Gaios, het belangrijkste dorp van Paxi, naar het eiland Antipaxos. 

Een vakantie in Paxi kan worden gecombineerd met het naburige eiland Corfu en het tegenoverliggende vasteland. De dorpen van Paxi zijn klein en hebben slechts weinig permanente bewoners. Echter, ze zijn omringd door natuurschoon en hebben een aantal monumenten, die aan de rijke culturele erfgoed herinneren. Deze dorpen zijn bereikbaar per boot of met de auto.
Gaios is de hoofdstad van Paxi, genoemd naar de apostel Gaios. Gaios is omgeven door een prachtig landschap met weelderige groene olijfgaarden en er wonen ongeveer 500 inwoners. Tegenwoordig zijn de meeste van hen betrokken bij het toerisme en de visserij. Gaios ligt aan de natuurlijke haven, waar de meeste culturele en commerciële activiteiten op het eiland plaatsvinden. Het dorp toont enkele van de meest pittoreske gebouwen uit de 19e eeuw, die u kunt zien vanuit de haven tussen de smalle steegjes. Het dorp behoudt zijn sterke traditionele karakter, ondanks de drukte veroorzaakt door de toeristen, die voortdurend aankomen op het eiland met privé-jachten en boten. Paxi is altijd al een populaire bestemming voor toeristen uit Italië en Engeland. 

Lakka is een van de drie belangrijkste dorpen van Paxi, gelegen 7 km ten noorden van Gaios, de hoofdstad van het eiland. Het is omgeven door twee landtongen die een natuurlijke cirkelvormige baai vormen.  Het dorp wordt beschut door de groene heuvels en de weelderige groene bomen, die ook bescherming bieden tegen de wind en een schilderachtige en betoverende landschap. Lakka biedt een veilige haven voor de vele jachten. U hoeft echter niet de boot te nemen, een regelmatige buslijn verbindt Lakka met Gaios. Vele interessante gebouwen met een sterke Venetiaanse invloed kunnen worden gevonden langs de smalle straatjes van Lakka. Accommodatie vindt u in de rustige villa's, die verspreid buiten het dorp liggen. Lakka heeft ook verschillende muziek bars die in het hoogseizoen geopend zijn tot in de vroege ochtend. De restaurants serveren typisch Griekse gerechten, met een duidelijke Italiaanse invloed. De toeristische drukte concentreert zich vooral rond de haven.

Logos is een van de drie belangrijkste dorpen van Paxi, samen met Gaios en Lakka. Het is erg klein, maar het heeft een levendige haven en is vooral populair in de zomer. De eenvoud van Logos maakt een mooi contrast met de drukke sfeer van Gaios. De stranden rond Logos zijn veilig, u kunt u er prima zwemmen, varen en vissen. De schoonheid van de nabijgelegen paden en de omliggende gebieden bieden een geweldige omgeving om rond te wandelen. Gezinnen met kleine kinderen en verliefde koppels komen graag naar Logos. In Logos geen intens nachtleven, maar een ontspannen sfeer. Accommodatie en restaurants zijn in voldoende mate aanwezig. Een populair evenement met klassieke muziek vindt plaats van eind augustus tot begin september elk jaar. Het lente muziekfestival met veel Griekse artiesten wordt jaarlijks gehouden in mei.
De stranden in Paxi zijn eigenlijk kleine baaien met kristal, blauwgroene water. Enkele zijn voorzien van ligbedden en parasols, maar de meeste zijn afgelegen en zonder voorzieningen.