Kleftiko Grieks traditioneel gerecht

Een echt Grieks traditioneel gerecht, dat u zeker tijdens uw vakantie in Griekenland moet proberen is Kleftiko.

Het allerbeste traditionele Griekse lams kleftiko recept (Grieks lamsvlees gewikkeld in perkamentpapier)! Sappige en zachte, smelt-in-de-mond lams kleftiko met donzige aardappelen en een heerlijke witte wijnsaus, doordrenkt met de aroma's van knoflook, zoete uien, geroosterde pepers en sappige tomaten ... Gewoon onweerstaanbaar!

Grieks lam Kleftiko recept - Wat betekent lam Kleftiko?
Lam kleftiko is een rustiek, traditioneel Grieks recept gemaakt van langzaam gegaard lamsvlees, eerst gemarineerd in knoflook, olijfolie en citroensap. Dit traditionele recept werd oorspronkelijk bereid in een aarde-oven, een eenvoudige put in de grond, gebruikt om warmte en rook vast te houden. Lam ‘kleftiko’ betekent letterlijk lam ‘gestolen’.

Deze naam zou afkomstig zijn van de Klephts die lam of geiten zouden stelen en het vlees in verborgen ondergrondse ovens zouden bereiden om de smaken en geuren te verzegelen, zodat ze niet ontdekt werden en gevangen zouden worden genomen.

Hoe maak je de perfecte Griekse lam Kleftiko.

Tegenwoordig wordt lam Kleftiko verzegeld bereid, verpakt in perkamentpapier (in pakjes of zakjes) om alle sappen en smaken binnen te houden.

Voor dit Griekse lam kleftiko-recept gebruik ik als voorkeur altijd een lamsbout, dat indien langzaam bereid super zacht wordt! Je kunt het been in zijn geheel gebruiken, wat wel extra kooktijd vereist, of je slager vragen om het grote bot, in stukken te snijden.

Hoewel bij veel lam kleftiko-recepten de aardappelen niet in hetzelfde zakje met het lam worden gedaan, raad ik sterk aan dit wel te doen, zodat alle sappen van het vlees worden opgenomen!

Het marineren van de lam kleftiko gedurende minimaal 2 uur, of bij voorkeur 's nachts, is essentieel om het vlees alle heerlijke mediterrane smaken en aroma's te laten absorberen.

De geheime stap naar de perfecte lam kleftiko is het perkamentpapier uitpakken vlak voordat het volledig klaar is, het vuur hoger zetten en iets langer bakken om het lam en de aardappelen mooi gekleurd en knapperig aan de buitenkant te krijgen.

Vergeet tot slot niet de salade. Dit aardse gerecht wordt het best gecombineerd met een verfrissende Griekse feta-salade. Het traditionele gerecht zal daardoor verder worden verrijkt met de aroma's van oregano en feta!

De ingrediënten:
1 - 1,2 kg lamsbout zonder bot (met bot 2 kg)
2 kleine rode uien
2-3 paprika (groen, rood, oranje)
4 teentjes knoflook (2 in plakjes en 2 hele)
2 el mosterd
sap van een halve citroen
1 el gedroogde oregano
1/2 kopje olijfolie
1/2 kopje droge witte wijn
200 g Kefalotyri of Graviera of een gele kaas, in blokjes gesneden
5 middelgrote aardappelen
1/2 rijpe tomaat, in plakjes
zout en versgemalen peper
perkamentpapier 
keuken touw / draad

1.Om dit Griekse lams kleftiko-recept te bereiden, begint u met het lamsvlees grondig te wassen en in porties te snijden (ca. 5 - 6 cm). Plaats in een grote schaal of kom en zet apart.

2.Bereid de groenten voor de lam kleftiko. Snijd de uien doormidden en vervolgens in vier partjes. Snijd de paprika's in stukjes van 2-3 cm en snijd 2 teentjes knoflook. Doe de groenten in de kom met het lamsvlees en giet de olijfolie, witte wijn en citroensap erbij. Voeg de mosterd, 2 hele teentjes knoflook toe, bestrooi met oregano en breng op smaak met zout en peper. Gebruik je handen om alle ingrediënten samen te mengen. Bedek de kom met plasticfolie, laat afkoelen en laat minstens 2 uur marineren. Beter kunt u het gemarineerde vlees voor de lam Kleftiko, de gehele nacht te laten om alle heerlijke smaken op te laten nemen.

3. Zodra het vlees voor de lam kleftiko voldoende is gemarineerd, breng je het lam op kamertemperatuur terug. Voeg in dezelfde kom de kaas toe (in blokjes van 2 cm gesneden) en mix. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

4. Om de aardappelen voor dit lam kleftiko-recept te bereiden, schil je de aardappels en snijd je ze in vier stukken. (De lam kleftiko vereist ongeveer 2 1/2 uur bak tijd, dus snijdt de aardappelen in grote stukken, zodat ze hun vorm te behouden.)

5. Nu is het tijd om de lam kleftiko in perkamentpapier te wikkelen. Leg 4 lange stukken perkamentpapier om een ster te vormen. Drapeer de aardappels in het midden van het bakpapier en kruid met zout en een snufje oregano. Giet de marinade van het lam over de aardappelen en leg het lamsvlees en de groenten op de aardappelen. Nog een laagje tomaten.

6. Om de lam kleftiko te omsluiten, houdt u het perkamentpapier kruiselings van de randen vast en grijpt u met uw hand in het midden, net boven de vulling en knijpt. Gebruik het keuken touwtje om het geheel strak aan elkaar te binden, net boven de vulling en til het in een braadslee.

7. Rooster de lam kleftiko ongeveer 1 uur en 45 minuten in de oven tot het zacht is. Haal de vorm uit de oven en verhoog de temperatuur tot 220 graden Celsius. Pak de lams kleftiko uit.  Bedruip het lamsvlees met de sappen en plaats de schaal nog 20 minuten in de oven tot het bruin is. Haal de stukjes lamsvlees uit het zakje en wikkel ze in wat folie om te rusten. Vervolgens doe de aardappelen nog 20 minuten in de oven tot ze mooi gekleurd zijn.
Doe de lam stukjes terug in de braadslee en serveer de lam kleftiko zoals hij is. Genieten!

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.