Vatousa traditioneel dorp op Lesbos

Vatousa is een traditioneel dorp op het Griekse eiland Lesbos. Vatousa ontstond in de 10e eeuw, het dorp heeft momenteel zo'n 350 huizen en zo'n 500 inwoners. Vatousa is een dorp gelegen op 65km van Mytilini de hoofdstad van Lesbos.

Het dorp Vatousa valt onder de bescherming van het ministerie van cultuur, het heeft prachtige architectonische kenmerken zoals: stenen geplaveide straten, muren en stenen huizen. Het dorp is gebouwd in het midden van de krater van een grote vulkaan die 20 miljoen jaar geleden actief was.
Het Gogos huis is een gebouw dat door de Vatousianen, de gemeenteraad en het ministerie van cultuur als een klein museum is ingericht en een toeristische trekpleister is geworden.
Het herbergt een collectie van lokale kunst en ambachten, een zeldzame verzameling boeken en documenten uit het begin van de 19e eeuw en een tentoonstelling van foto's die het leven in het verleden in Vatousa tonen. Daarnaast wordt verslag gedaan van Vatousa's migranten naar andere delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten van Amerika, Australië, Canada en Zuid-Afrika.

Vatousa heeft twee kerken. De oudste kerk, inclusief de begraafplaats van het dorp werd gebouwd in het jaar 1836. De centrale kerk van het dorp de Dormitie van Theotokos (Maagd Maria) werd in 1850 gebouwd.

Vatousa heeft twee supermarkten, een bakkerij, drie kafenion (koffiebars) en een restaurant, daarnaast een basisschool met nog zo'n 30 kinderen.
Sommige verse producten worden direct vanuit de vrachtwagen verkocht. Vele vrachtwagens komen dagelijks naar het dorp en verkopen vis, fruit, groenten, kleding, keukenapparatuur en levende vogels en kippen.

De inwoners van het dorp zijn werkzaam als elektricien, timmerman, stratenmaker, agrariër, winkeleigenaar en priester. Veel oude inwoners keerden na een verblijf in het buitenland terug in Vatousa en brengen hun dagen vooral door in één van de koffiebars. Er zijn ook vele Atheners die oorspronkelijk uit het dorp kwamen en nu terugkeren voor zomervakantie, voor hen een feestelijk weerzien. Elk jaar van 14 tot 17 augustus viert Vatousa de Dormitie van de Maagd Maria.
Het dorp wordt drukker, de lege huizen in de winter, zijn vol in de zomer en creëren een warme en gastvrije sfeer.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.