Griekenland vakantie Aigio Peloponnesos

 Aigio stukje paradijs aan de noordkust van de Peloponnesos. Aigio is amfitheatrisch gebouwd op een heuvel van 60 meter met uitzicht op de Golf van Korinthe en het is de op een na grootste stad van Achaia en de zetel van de gemeente Aigialeia. Gelegen aan de noordelijke kust van de Peloponnesos was Aigio ooit het centrum van de rijke export van rozijnen uit Griekenland. Aigio biedt u geschiedenis, bezienswaardigheden en heerlijke gerechten.

Geschiedenis Aigio.
Aigio is gelegen in het mooiste deel van de Golf van Korinthe. Aigio kent een rijke geschiedenis, werd voor het eerst genoemd door Homerus, die verklaarde dat dit het punt was waar de Achaeïsche vloot zich verzamelde voor hun reis naar Troje. De nabijgelegen oude stad Helike werd in 373 voor Christus verwoest door een gigantische aardbeving en tsunami. Tegenwoordig vindt u er opgravingen, die belangrijke informatie hebben opgeleverd over hoe men vroeger leefde in deze regio. Na de Vierde Kruistocht werd het gebied veroverd door de Franken, die het Prinsdom Achaia stichten, een van de drie belangrijkste vazalstaten van het Latijnse rijk. De Peloponnesos bevat nog steeds veel kastelen die stille overblijfselen en getuigen van deze periode zijn. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann trok door Aigio op weg naar Troje, waar hij de schat van koning Priamus zou ontdekken. In 1821 vond een van de eerste bijeenkomsten van Filiki Eteria (de Griekse geheime organisatie waarvan het doel was om de Ottomaanse heerschappij omver te werpen) plaats in een huis in Aigio. Velen geloven dat Aigio, samen met Kalamata, de eerste Griekse stad was die bevrijd werd van de  Ottomaanse heerschappij.

In de 19e eeuw was Aigio bekend vanwege de rozijnen, de Vostizza bessen.  
De middeleeuwse naam van Aigio, Vostitsa, komt misschien van het Slavische woord Vosta-Vostan dat 'stad van de tuinen' betekent. Aan de kust vindt u nog veel oude pakhuizen, die tegenwoordig in gebruik zijn als kleine luxe café of restaurant, de perfecte plek om de avond door te brengen.

Aigio is een klein stukje paradijs, waar het leven ver van de geglobaliseerde industriële wereld, nog steeds comfortabel en origineel is. Het is een klein plekje waar mensen menselijk zijn gebleven, zelfs tijdens de crisis.

De stad Aigio is verdeeld in de benedenstad, middenstad en bovenstad met het historische centrum. Een speciaal kenmerk van de stad Aigio is het groene centrale plein met de neogotische toren (1900). In Aigio zult u vele interessante bewaarde gebouwen zien, zoals het neoklassieke Panagiotopoulos Mansion (1857-1860) met zijn prachtige fresco's,  een geweldig voorbeeld van de neoklassieke architectuur in Zuidwest-Griekenland, het archeologisch museum (1890) door architect Ziller, het stadhuis, het historisch en folklore museum, het herenhuis van George S. Messinezis. Indrukwekkend zijn ook de oude pakhuizen met rozijnen die nu zijn omgebouwd tot luxe cafés en de oude papierfabriek die wordt beschouwd als een industrieel monument.
Op het strand van Aigio op een hoogte van 30 meter vindt u de heilige bedevaart "Zoodochos Pigi" bekend als "Panagia Tripiti". Panagia Tripiti is gebouwd in een grot en maakt indruk met zijn locatie, architectuur en de uitgebreide tuinen. De marmeren trap in renaissance-stijl verbindt de kustweg met de kerk. Het is de beschermheer van Aigio.

Stranden.
De kustlijn van Aigialeia biedt een aantal prachtige stranden met helder water voor elk wat wils. Na een verfrissende duik is het goed vertoeven in één van de restaurants of cafés, ze serveren heerlijke gerechten en bieden volop entertainment. Vanaf het westen richting Aigio, vindt u de kiezelstranden van Lampiri, de rustige stranden van Buka, Akonia en Pefka in de regio Kamares, het kleine, pittoreske strand van Loggos met de populaire bars, het kosmopolitische Selianitika strand met de openlucht bioscoop en het strand van Akoli of Avythos met het diepe, kristalheldere water.

De regio van Aigio omvat ook het met de blauwe vlag bekroonde Aliki strand, naast de gelijknamige lagune ideaal voor de liefhebbers van surfen en kitesurfen. Daarna beland u op het levendige Digeliotika strand en het strand van Temeni. Op slechts 6 km van de stad Aigio ligt het kiezelstrand van Valimitika. Oostwaarts bereikt u de dorpen Nikoleika en Rizomylos.

Prachtige stranden met voornamelijk Grieks toerisme. Inwoners uit Athene en Patras verlaten in de zomer hun stad en strijken neer op de stranden langs de Golf van Korinthe.
In Spiti Ostria, bij het strand van Aliki in Aigio kunt u ervaren wat het is als toerist tussen de Grieken te zijn. Het huis ligt op slechts 75 meter van het mooie kiezelstrand van Aliki aan de Golf van Korinthe.


Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.