Kavala interessante oude stad

Kavala is de hoofdstad en de belangrijkste haven van de prefectuur Kavala, gebouwd op de hellingen van de berg Symvolo vormt een van de meest indrukwekkendste steden in Griekenland. Het ligt ongeveer tussen de steden Thessaloniki en Alexandroupolis in, aan de Egeïsche Zee. De bries van de stad waait door zijn historische gebouwen, die perfect het moderne karakter van de stad weerspiegelen. Het Griekse eiland Thassos ligt voor de kust van Kavala. Verder ligt het schiereiland Chalkidiki met onder meer Athos niet ver van de stad.

Neapoli, Chrysoupoli, Kavala: volgens archeologische vondsten gaat de geschiedenis van de stad terug tot de prehistorie. Oorspronkelijk was de kern van de stad beperkt tot het district Panayia, dat sinds de 7e eeuw voor Christus onafgebroken bewoond is geweest.  Na 2500 jaar echter, aan het begin van de 16e eeuw, breidde Kavala deze grenzen uit tot 1870; het was pas na 1928 dat het zijn huidige structuur vorm begon te geven. Het strategische en economische belang ervan in de loop van de eeuwen wordt toegeschreven aan zijn strategische positie op de Via Egnatia, die de stad doorkruist die Oost en West verbindt met zijn haven en met de natuurlijke verrijking van het schiereiland, waarop de oude stad werd gebouwd.

Een rondleiding door de oude stad (Panayia)
De belangrijkste bezienswaardigheden in de wijk Panayia zijn het kasteel, de Akropolis, de Imaret en de oude vuurtoren aan het einde van de straat Theodorou Pavlidou.  waaronder de rotsen van Panayia liggen. Het symbool van de oude stad is het Mohamed Ali-plein, gedomineerd door het standbeeld, gelegen tussen de "konaki" (zijn huis gebouwd aan het einde van de 18e eeuw) en de kerk van Panayia, gebouwd in 1965 op de ruïnes van een oudere post-Byzantijnse basiliek. Een rondleiding langs de Mohamed Ali-straat leidt u naar het oudste district van de stad, waar u de Hussein Bey-moskee (of de muziekmoskee) kunt bezoeken.

De moderne stad
Kavala heeft een uniek karakter dat het recente verleden weerspiegelt: neoklassieke herenhuizen en grote tabakshuizen roepen herinneringen op aan een ver verleden toen een rijke bourgeoisie de stad domineerde. In het "Mekka van tabak" zoals Kavala in het verleden genoemd werd, verdienden duizenden tabakswerkers, mannelijk en vrouwelijk, hun brood. Hun gezichten zullen voor eeuwig in leven blijven dankzij de zwart-wit foto's die de muren van het tabaksmuseum van de stad versieren.

Het populairste ontmoetingspunt van de stad is het Eleftherias plein,  het meest bruisende punt is het voetgangersgebied Megalou Alexandrou  met chique winkels, cafés, bars en een tabakswarenhuis dat is omgetoverd tot een winkelcentrum.  Vlakbij het Eleftherias plein ligt de oude schilderachtige wijk Agios Nikolaos, waar ook de gelijknamige kerk, een voormalige moskee is gevestigd. Op de relikwieën van een oude pilaar kan men zien wat volgens de traditie de voetafdruk van Apostel Paulus zou moeten zijn, die daar achterbleef vanaf de tijd dat hij Macedonië voor het eerst bezocht.

Zeven belangrijke gebouwen
Tokos hal (1879). De residentie van tabaksboer D. Tokos die twee jaar lang het consulaat van Italië heeft gehuisvest (1879-80) en beschikt over Ottomaanse, neoklassieke en barokke elementen. Tegenwoordig is het de zetel van het 12e departement van Byzantijnse oudheden.
De oude meisjesschool, een neoclassicistisch gebouw dat tegenwoordig de 10e lagere school herbergt.
Megali Lesxi (Big Club), (1910). Een neoklassiek herenhuis dat nu de gemeentelijke bibliotheek herbergt.
Het stadhuis (1890), de voormalige residentie van de Hongaarse tabakshandelaar Pierre Herzog.
Wix Hall (1898-1900), die tot 1925 de residentie was van de Duitse baron Adolf Wix von Zsolna. Vanaf 1989 huisvest het de gemeentelijke autoriteiten.
The Catholic Mission (1888-92), een gebouw dat onderdak bood aan het Franse consulaat en een school in de Franse taal.
The Municipal Tobacco Warehouse (gebouwd rond 1900) met Ottomaanse, neoklassieke en barokke elementen.

Kamares
Kamares, wat bogen betekent, is het handelsmerk van Kavala en een monument. Het is eigenlijk een aquaduct gebouwd in 1550 door de Sultan Suleiman II, de Grote en gerepareerd in de 19e eeuw door Mehmet Ali om te voorzien in de watervoorziening van de stad.  Het is een monumentale constructie, 52 meter hoog, bestaande uit 60 bogen. 

Het kasteel en de Akropolis
De Akropolis werd tussen 1425 en 1530 door de Ottomanen gebouwd op de ruïnes van een Byzantijns kasteel. Het bestond uit de binnen- en de buitenmuren, die de Akropolis met de muren van het schiereiland verbinden en het onderste deel van de heuvel aan de kant van de haven versterken.
Het kasteel werd gebouwd in een tijd dat de oorlog werd uitgevoerd met vroege wapens zoals bogen, pijlen en zwaarden. Dit is waarom het de regio niet voldoende kon verdedigen en ophield om als een verdedigingsfort in de volgende jaren te fungeren. Rond 1700 werd het een plaats van gevangenschap en ballingschap.

Imaret
Imaret is een indrukwekkend gebouw opgetrokken door Mehmet Ali (1769-1849) als een gift aan zijn geboortestad. Ali werd geboren in Kavala en werd later de heerser van Egypte. Het is gelegen aan de westelijke kant van de oude stad, in Panayia, met een oppervlakte van 3500 m2. Het werd prachtig gerenoveerd door de Misirians, een familie van tabakshandelaren. Het gebouwencomplex was een 'kulliye', een religieuze school, misschien wel het laatste van het Ottomaanse rijk dat sociale en educatieve diensten aanbood. Het initiële educatieve en liefdadigheidsdoel van de stichting veranderde uiteindelijk en na 1858 werd het zelfs beschouwd als schadelijk voor de stad. Het bleef echter tot 1902 dienst doen als religieuze school en als liefdadigheidsinstelling tot 1923. . Na de uitwisseling van de bevolking tussen Griekenland en Turkije aan het begin van de jaren '70, werd Imaret bewoond door vluchtelingen. Na 1967 ging Imaret een tijdperk van decadentie in. De renovatie duurde 22 maanden en tegenwoordig doet het dienst als een luxe hotel.

Het mekka van tabak
De tabaksteelt begon in Kavala aan het begin van de 19e eeuw en vormde een onmisbaar onderdeel van de geschiedenis van de stad gedurende meer dan 150 jaar,. De tabaksteelt zorgde voor welvaart en zelfs rijkdom. Vanaf 1918 waren er ongeveer 50 tabaksondernemingen in Kavala, terwijl de 160 tabakshuizen de helft van de tabaksarbeiders uit het land inschakelden (ongeveer 14.000).
De wereldwijde economische crisis die in 1929 uitbrak, het feit dat het beroep minder 'beschermd' werd en de terugtrekking van veel mannen uit de tabaksindustrie zorgde ervoor dat het grootste tabakscentrum van de Balkan sterk in verval raakte.

Het tabaksmuseum
Mis niet de kans om een ​​bijzonder interessant museum te bezoeken dat de geschiedenis van de tabaksindustrie in Kavala vertelt.  De tentoongestelde voorwerpen omvatten hulpmiddelen met betrekking tot de tabaksindustrie, foto's en zeldzame documenten.

Kavala is een stad in de streek Macedonië op het vasteland van Griekenland. Het heeft een eigen luchthaven, die wordt gebruikt voor vakantievluchten naar het eiland Thassos.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.