Gebakken olijven is een voedzame voorgerecht om op Kreta in de zomer te proberen. Gebakken tomaten met rozemarijn en olijven zijn echt een smakelijk en kleurrijk voorgerecht. Het past perfect bij een glaasje Ouzo in de schaduw van de zomerzon op Kreta.
De ingrediënten voor gebakken olijven zijn simpel maar lekker:
2 eetlepels olijven, ontdaan van de pitten.
1 theelepel tomatenpuree.
1/2 theelepel rozemarijn en wat versgemalen peper
1 kopje olijfolie.
De bereiding:
Week de olijven minstens 12 uur in ruim koud water. Spoel ze vervolgens af en laat ze uitlekken op een keukenhanddoek. Verhit de olijfolie in een grote, diepe pan en bak de olijven 4-5 minuten op hoog vuur. Los de tomatenpuree op in een half kopje warm water, voeg toe aan de pan en roer. Voeg rozemarijn, peper toe en laat nog 3-4 minuten sudderen.
Serveer de olijven warm, lauw of koud. Allemaal pure kwestie van smaak.
Een kleine tip aan het einde: dit recept past het beste bij een zelfgebakken brood en ouzo. Als er geen Ouzo is, probeer dan eens zelfgemaakte Raki.