Brood in de vorm van een ring bestaat echter al eeuwen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Ze heten Koulouri (Kuluri) of Simiti in Griekenland en Simit in Turkije. Dit woord komt op zijn beurt waarschijnlijk van het Griekse woord semidalis, wat zich vertaalt als "griesmeel van harde tarwe". Koulouri is afgeleid van kollyra, de naam voor een rond brood dat door de slaven werd gegeten.
Tegenwoordig worden de donuts in alle Griekse steden op straat (voetpad) verkocht vanuit mobiele karren. Het is een populaire snack tussendoor, of het nu op school, op het werk, als reissnack of thuis is.
Een ring kost nu 60 cent en hier op Kreta is er in feite een harde en een zachte vorm. In eerste instantie dacht ik dat de krullen op de eerste dag zacht zouden worden aangeboden en vervolgens op de tweede dag als een harde versie als ze uitgedroogd zijn. Inmiddels heb ik echter gezien en gehoord dat de harde koulouri dunner zijn en zo gebakken worden.
Daarnaast bieden de karren sinds enkele jaren ook gevulde en ongevulde donuts aan. In Athene zag ik een karretje met ongeveer 20 verschillende ringen in de aanbieding: zoet, zout, heet, met rozijnen, gevuld, met chocolade, met kippenvlees, met feta, opgerold, plat, dik, dun, groot, klein, volkoren koulouri .
De donuts zijn natuurlijk ook verkrijgbaar in bakkerijen en verpakt in supermarkten. De simpele koulouri smaakt heel lichtzoet. Ze worden gebakken zonder andere kruiden dan zout en suiker. In sommige regio's wordt echter wat mastiek aan het deeg toegevoegd en in andere worden de deegringen voor het bakken in druivensap gedoopt.
Wilt u zelf eens koulouri maken?
Ingrediënten: 500 g tarwebloem, 1 blokje gist of een pakje. Gedroogde gist, 300 ml water, 1 afgestreken theelepel zout, 1 afgestreken eetlepel suiker, 50 ml olijfolie. Voor de decoratie: 1 theelepel sesamzaadjes per ring.
Bereiding: Maak het voordeeg 12 uur voor het bakken klaar! In de bakkerijen van de koulouri-bakker wordt het deeg meestal de dag ervoor bereid. Meng hiervoor de gist, suiker en ca. 100 g bloem met ca. 100 ml water tot een brei en laat het 12 uur afgedekt op een tochtvrije, niet te koude plaats staan. Ik heb het al gedaan met een wachttijd van 1 uur en het werkt ook prima.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en kneed alles tot een elastisch, niet te vochtig deeg. Als het beslag iets te stevig is, voeg dan wat meer water toe.
Verdeel het deeg en vorm er balletjes van ter grootte van een mandarijn. Vorm ze vervolgens in lange slagen en sluit ze als een cirkel.
Zet een kom met water en een kom met sesamzaadjes klaar. Doop de donuts eerst in het water en rol ze daarna door de sesamzaadjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze opnieuw af voor circa 40 minuten. Bak in ongeveer 15 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn. Bewaar ze als ze zijn afgekoeld in een goed afsluitbare doos of trommel.