Griekse recepten "Kakavia"


De winter is natuurlijk een prima tijd voor een heerlijke soep. Wilt u eens de lichte legendarische Griekse vissoep, "Kakavia" (Καλκάνια) proberen. Hieronder vindt u het recept.





Ingrediënten:

1,5 kg verse vis, bij voorkeur filets

750 gram Visafval (koppen, botten, vinnen)

300 gram garnalen 

300 g mosselen 

1 citroen of het sap ervan

2-3 middelgrote aardappelen

2 prei

3-4 wortelen

2-3 uien

2-3 middelgrote tomaten

2 stengels bleekselderij

2 teentjes knoflook

een paar jeneverbessen

1 bosje peterselie 

1 bosje verse dille 

voldoende olijfolie

1 laurierblad

1 liter water

1 glas droge witte wijn

zout en peper

De bereiding:

Was de vis onder koud stromend water, dep ze droog en doe ze in een kom. Meng 3 eetlepels citroensap met een beetje olijfolie, wat fijngehakte dille en knoflook, zout, peper en wat jeneverbessen en giet dit over de stukjes vis. Dek af en laat trekken in de koelkast.

 Ondertussen, de visgraten, kroppen en vinnen met de donkergroene prei reepjes, 1 gesnipperde ui, het laurierblad, zout, peper en de overige jeneverbessen in 1 liter water en kook, met de deksel op de pan, ongeveer 35 minuten, zeef dan.

Terwijl de visfilets marineren en het visafval suddert, richten we ons op de groenten: schil aardappelen, wortelen en uien en snijd ze in blokjes. Snijd de tomaten ook in grove stukken. Was, droog en snijd de bleekselderij. Was de peterselie, schud droog en hak fijn.

Verhit de olijfolie in een grote pan, fruit de overige uien en de lichtgekleurde prei reepjes ongeveer 3 minuten, voeg dan de overige groenten en kruiden toe en zet kort aan. Voeg dan de bouillon van het gekookte visafval toe en laat op een laag vuur sudderen tot de groenten een beetje gaar zijn, maar ze moeten nog stevig aan de beet zijn. Voeg als het zover is de gemarineerde visfilets en witte wijn toe aan de soep en laat de vis ongeveer 15 minuten trekken.

Voeg, zodra de vis gaar is, de garnalen en mosselen toe en breng opnieuw aan de kook. Breng de soep op smaak met zout, peper en de overgebleven dille en serveer direct.

U kunt de Kakavia natuurlijk met maar één vissoort bereiden, maar die smaakt het lekkerst als je drie of vier verschillende soorten gebruikt.

Dit gaat goed samen met geroosterd witbrood met knoflook of kruidenolie of het ingenieuze knoflookbrood “Skordópsomo” (Σκορδόψωμο). En natuurlijk een droge witte wijn ...

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.