Koumaradei Samos

Aan de zuidelijke uitlopers van het Ambelos-gebergte op een hoogte van 330 meter ligt de plaats Koumaradei (Koumaradeoi). Het Megali Panagia-klooster maakt sinds 2011 deel uit van de lokale gemeenschap.

Sinds de laatste volkstelling telt het dorpje zo'n 130 inwoners. Het kleine dorpje Koumaradei ligt aan de verbindingsweg Pythagorion - Chora - Karlovassi en is op het eerste gezicht onopvallend. Deze plek is echter niet zonder bezienswaardigheden, want het heeft een mooi dorpscentrum. In ieder geval moet u hier stoppen en het dorp van dichterbij bekijken. Het uitzicht van hier naar het zuiden strekt zich uit tot de kust van Klein-Azië.

Op de route van Pythagorion via Chora en voorbij de kruising naar het Timiou Stavrou klooster en de stad Mavratzeoi, na een paar bochten en serpentines met soms adembenemende uitzichten naar beneden in de vlakte van Chora, wordt het kleine dorpje Koumaradei bereikt.

Vanaf hier, bij de uitgang van het dorp, vertakt een kleine weg zich naar een van de belangrijkste kloosters op het eiland Samos - het klooster Megali Panagia (Grote Moeder van God). In 2000 brandde het klooster bijna volledig af - alleen de kerk kon worden gered.

Donaties van gelovigen uit heel Griekenland hielpen bij de wederopbouw van het klooster en zijn gebouwen. Het is nu mooier om naar te kijken dan voor de brand, want er is veel gerenoveerd en herbouwd. De naam van de plaats zou afkomstig zijn van de vruchten van de aardbeiboom. In het kleine bergdorpje Koumaradei (5 km ten westen van Pyrgos) worden, net als in Pyrgos, olijven verbouwd en wordt een olie van uitstekende kwaliteit verkregen. Dit komt door de verscheidenheid aan olijven die alleen hier worden verbouwd. Er worden ook sinaasappels, appels en kweeperen verbouwd.

De plaats staat ook bekend om zijn keramische producten en aardewerkproducten. Kruiden maken ook deel uit van het aanbod van het dorp, ze kunnen goed gebruikt worden voor de huiskeuken. Het grootste deel van het dorp ligt ten zuiden van de hoofdweg die door het dorp loopt. U komt de oude dorpskern binnen bij het voormalige administratiegebouw van de plaats. Koumaradei heeft een prachtige kerk en de plaatselijke begraafplaats ligt aan de noordoostelijke uitgang van het dorp in de richting van Chora. Zoals reeds vermeld, ligt het klooster van Megali Panagia, gesticht in 1593, op slechts 2000 meter afstand van het dorp.

Er zijn twee tavernes in Koumaradei, elk met een goed uitzicht - één bevindt zich in een bocht aan de hoofdweg en de tweede taverne, die in de zomer van 2012 werd geopend, bevindt zich op de weg naar het klooster van Megali Panagia en Myli aan de linkerkant. Hier in de Taverne To Balkoni kun je even bijkomen en nieuwe krachten opdoen met een goede maaltijd. De verhuurder biedt ook gastenkamers aan en vanaf het terras van de taverne (vandaar de naam) hebt u een heel mooi uitzicht over de zuidkust tot aan Pythagorion.

Criticides, een historicus uit Samos, beschrijft het klooster als volgt: "De kerk van dit klooster scheidt de geest van alles wat aards is en we worden vervoerd naar een wereld van hoop, geloof en leven". Dit klooster werd in de oudere geschiedenis herhaaldelijk geplaagd door diverse rampen; aardbevingen, brand, diefstallen en aanvallen van piraten. Het klooster is te bereiken via de weg van Chora naar Pyrgos - ongeveer in het midden van het dorp Koumaradei buigt een bewegwijzerde weg naar links af (komende van Chora) naar het Megali Panagia klooster. Ondertussen hoeft u niet dezelfde weg terug, het gaat verder naar Myli en van daaruit weer terug naar Pythagorion.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.