Trikeri Pílion

Nog niet zo lang geleden eindigde de weg langs de westkant van Pílion bij Milína. Nu is die weg doorgetrokken tot de uiterste zuidpunt van het schiereiland. Het is de moeite waard vanaf Milína deze, tweeëndertig kilometer lange, weg naar het bergdorp Tríkeri te rijden.

De route gaat langs verscholen baaien om uiteindelijk te eindigen in Tríkeri. De witte huizen springen al snel in het oog. De vroegere bewoners waren sponzenduikers, vissers en zeemannen. Ook nu is de invloed van de zeelui nog duidelijk merkbaar in de sfeer en huizenbouw.

Het haventje van Tríkeri ligt iets verderop en heet Agía Kyriakí. Op de uiterste zuidpunt hangt een echte eilandsfeer en lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Dit is vooral te danken aan het handjevol huizen dat het plaatsje telt en rondom de haven gebouwd is. De tavernes aan zee hebben iedere dag verse vis. Als de kaïk aan komt varen, kan men vanaf het terras zo de vis aanwijzen die men wil verorberen. 

Paleo Trikeri (de oudste van de twee dorpen met de naam Trikeri) is een klein autovrij eiland van iets minder dan 4,5 km² met ca. 75.000 olijfbomen en ca. 300 citrusbomen, gelegen in de Golf van Volos in Thessalië . Het ligt voor de zuidwestelijke punt van het Pilion-gebergte, met slechts een kleine zeestraat van ongeveer 900 m die het scheidt van het vasteland.

Ook omdat alle gemotoriseerde voertuigen op het tegenoverliggende vasteland moeten worden geparkeerd, is het eiland Trikeri tot nu toe gespaard gebleven van het massatoerisme. Een vakantieverblijf op Trikeri is dan ook ideaal voor rustzoekers, individuele reizigers, natuurliefhebbers, romantici, wandelaars en gezinnen met kinderen.

Vrijetijdsactiviteiten

Er zijn talloze kleinere en grotere stranden (grind of grof zand). Dankzij de ligging in de Golf van Volos is de zee overwegend kalm - ideaal voor gezinnen met kinderen. Het heldere water rond het eiland Trikeri is ook ideaal voor watersporten, op voorwaarde dat de vakantiegangers hun eigen uitrusting meebrengen. Het is heel goed mogelijk dat je zelfs midden in de zomer een strand voor jezelf hebt.

De vele paden op het eiland Trikeri zijn ideaal om te wandelen. Je ontdekt er kleine kerkjes, grazende ezels of zeldzame wilde bloemen. Stevige schoenen zijn een pré. De haven van Agios Jannis ligt op ongeveer 15 minuten lopen van de vakantiehuizen in de baai van Agia Sofia. Daar vindt u ook restaurants en een kleine speeltuin voor kinderen en peuters.

Agios Jannis was vroeger een vissershaven en is nu de ontmoetingsplaats voor jong en oud, zeilers, toeristen en locals. Rond het centrale dorpsplein, de Platia, voorzien twee tavernes de bezoekers van verse vis en traditionele Griekse gerechten.

Helaas is er sinds 2017 geen voedselmarkt op Trikeri, dus gasten moeten winkelen en alles meenemen wat ze nodig hebben in het tegenoverliggende dorp Trikeri. Groenten en fruit kunnen tijdens het seizoen eenmaal per week worden gekocht bij een handelaar die per boot stopt op Trikeri Island.

Bezienswaardigheden en bestemmingen in de omgeving

Het grootste en bekendste gebouw op het eiland is het klooster met zijn kloosterkerk die is gewijd aan de Moeder Gods. Elk jaar vindt hier op 9 september een parochiefeest plaats ter ere van de kloosterkerk, die gasten van heinde en verre trekt.

Het eiland behoort tot de gemeente Trikeri met het prachtig gelegen hoofddorp Trikeri, de bezienswaardige havensteden Agia Kyriaki en Kottes. Vanuit het dorp Trikeri, waarvan de verkenning wordt beloond met uitzicht op het schiereiland Evia, kunnen gasten andere bestemmingen in het zuidoosten van Pilion bereiken. We willen in het bijzonder de romantische baai van Tsasteni, het kleine havenstadje Milina of de mooie bergdorpjes Argalasti en Lafkos noemen. Diverse accommodaties vindt u hier.



Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.