Aggitis riviergrot

De Aggitis riviergrot, is een van de grootste en meest spectaculaire riviergrotten in heel Europa, het is gelegen in het noorden van Griekenland, vlakbij de stad Drama. De grot, die zijn naam dankt aan de rivier die erdoorheen stroomt, is een langgerekte natuurlijke pijp die bijna als enige afvoer dient voor het water dat wordt opgevangen in het afgesloten stroomgebied van Kato Nevrokopi.

De riνier begint bij de bronnen bij Maara, steekt dan de westelijke kant van de laaglanden over en later, met het water van Philippi erbij, stroomt de Aggitis vervolgens in de Strymon-rivier en overspant een lengte van 21 kilometer en een doorgang van 500 meter. die eindigt bij een sifon waar bezoekers de magie van deze grot kunnen ervaren.

Tot op heden is slechts 8,5 kilometer verkend, waarvan de bezoekers 2,5 kilometer kunnen zien. De eerste geregistreerde verkenning van de grot werd gedaan door Esprit-Marie Cousinéry, de Franse consul in Thessaloniki, die aan het einde van de achttiende eeuw 40 jaar lang door de regio Macedonië reisde en verkende.

Na zijn pensionering schreef hij een boek over het gebied waarin hij zijn bezoek aan de grot beschrijft. Hij bezocht alleen de eerste "hal" van het gebouw, maar gaf er de grootse naam "Nymphaion" aan, omdat hij dacht dat dit een plaats van aanbidding was geweest voor de oude goden van het water.

In de negentiende eeuw werd in de enorme eerste hal een waterrad geplaatst dat werd gebruikt om het water in een grote leiding op te pompen. De eerste korte tunnel werd in die tijd gebouwd om de toegang tot de eerste hal te vergemakkelijken.

Het water van de grot was schoon genoeg om te worden gebruikt als drinkwater voor de stad en als irrigatie voor de nabijgelegen tabaksvelden. Het duurde echter tot 1978 voordat Franse en Griekse speleologen de grot konden verkennen tot een diepte van 500 meter (1640 voet).

Een indrukwekkende natuurlijke structuur

Het plafond staat vol met stalactieten, waarvan sommige een diameter van 2 meter (6,5 voet) hebben en naar beneden reiken om het wateroppervlak te raken. Hun kleuren zijn gevarieerd en mooi, met een speciale irisatie door het bestaan ​​van mineralen zoals mangaan, ijzer en koper.

Een gebied in de grot genaamd de "Akropolishal" is bijzonder indrukwekkend.

Het is de grootste ruimte die ooit in een Griekse grot is ontdekt, met een lengte van 120 m (394 voet), 65 m (213 voet) breed en 45 m (148 voet) hoog. De grootte, druipsteenversieringen en de rivier die erlangs stroomt, waardoor ondergrondse oevers en rotsformaties ontstaan, zorgen voor een echt griezelige sfeer.

Op dit moment is meer dan 8 km (5 mijl) van de grot verkend, maar slechts 2,5 mijl ervan is toegankelijk voor bezoekers. Bezoekers kunnen de grot betreden via de kunstmatige ingang die is gecreëerd en er ongeveer een halve kilometer in lopen. Stalactieten van verschillende vormen, maten en kleuren hangen boven de grot en lijken te reiken tot degenen die langs de brug over het water lopen.

Er is echter slechts een beperkt aantal stalagmieten in de Aggitis-grot vanwege de continue stroom van de rivier in de grot.

Systematische archeologische opgravingen in de grot en het omliggende gebied begonnen in 1992 en hebben stenen werktuigen aan het licht gebracht, evenals de botten van prehistorische dieren zoals neushoorn, megakeros (reuzenhert) en mammoet. Enkele van deze belangrijke vondsten worden tentoongesteld in het nabijgelegen museum in Drama.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.