Lamia levendige stad

Lamia, de hoofdstad van de regio Centraal-Griekenland (Sterea Ellada) ligt in een prachtig landschap te midden van bergen en dennenbossen. Opvallend is het dominante kasteel boven de stad op een heuvel. Het stedelijk gebied is al 5000 jaar bevolkt. De stad heeft in de loop van de geschiedenis verschillende namen gehad: Zitounion (Byzantijns, ook wel Zetounion), Girton (Kruisvaarder), El Cito (Catalaanse Compagnie 1311-1390) en Iztin (Ottomaans).

De levendige stad met een leuk stadscentrum, vele restaurants, bars en winkels is een belangrijk vervoersknooppunt en een groot en belangrijk commercieel centrum voor de regio. In vergelijking met de rest van Griekenland is Lamia dan ook een zeer welvarende stad. Volgens de legende is de oude en huidige naam van de stad Lamia afgeleid van de gelijknamige dochter Poseidon.

Lamia is de hoofdstad van de regio Centraal-Griekenland en heeft ongeveer 75.000 inwoners. De warmwaterbronnen en het slagveld van Thermopylae, een smal punt tussen het Kallidromos-gebergte in centraal Griekenland en de zee, liggen 9 km ten zuiden van het dorp.

Zelfs in de oudheid was er een groot kasteel in wat nu Lamia is. Het werd verwoest, maar herbouwd in de vroege middeleeuwen. De bewezen oudste vermelding dateert uit 424 voor Christus. Toen Lamia een Spartaanse militaire basis was. In de Middeleeuwen heette de plaats Zetounion en was de zetel van een orthodoxe bisschop. De stad heette Girton onder de Franken, El Cito onder de Catalanen en Iztin onder de Turken. Pas in 2011 werden de naburige gemeenschappen Gorgopotamos, Lianokladi, Pavliani en Ypati samengevoegd tot de huidige stad Lamia.

Voor vakantiegangers is het vooral het landschap dat Lamia omringt dat hen inspireert. De plaats is ingebed in heuvelachtige landschappen met dennenbossen en mediterrane flair. Maar Lamia is ook een badplaats met een strand op ongeveer 20 minuten afstand. De Malakios Golf heeft verschillende stranden en ook al ligt Lamia niet direct aan het strand, ze zijn allemaal in korte tijd te bereiken en bieden veel afwisseling. De volgende wat grotere badplaats is Stylida in 20 km. Tegenover het mooie stadje Agios Konstantinos ligt Monilia ook de zogenaamde Griekse Seychellen, 54 km, 45 minuten rijden. Dit is dan pure strandvakantie!

Het kasteel is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. Het is niet alleen een geweldige vesting zelf, maar biedt ook een prachtig uitzicht op de vallei, de omliggende bergen en de regio. Er is een interessant en gevarieerd nachtleven in Lamia. Er zijn verschillende restaurants, cafés en bars gevestigd die een breed scala aan gastronomische opties bieden. Door de centrale ligging, als welvarende handelsstad en als centrum van de hele regio, is ook het uitgaansleven erg levendig.

De stad met zijn opmerkelijke fort en de levendige flair is zelf een bestemming. Als u van hieruit een excursie wilt maken, kunt u 90 km, oftewel 1 uur, naar Delphi rijden en de indrukwekkende archeologische vindplaatsen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, en de idyllisch in de bergen gelegen stad bewonderen.

De hoofdstad Athene ligt op 211 km, dus 2 uur rijden.De beroemde Meteora-kloosters hoog op steile kliffen zijn te bezoeken na 150 km en 2 uur rijden. Zes van de voormalige 24 kloosters zijn vandaag de dag nog steeds bewoond. De kloosters behoren tot de meest populaire bestemmingen in Griekenland.

De luchthaven van Volos ligt op 90 km of 1 uur rijden, de luchthaven van Athene ligt op 230 km, 2 uur rijden. Er zijn veel KTEL-busverbindingen naar Thessaloniki, Athene en de omliggende gebieden van de prefectuur.

Lamia is een waardevolle omweg op de route van Thessaloniki Athene, is is het maar voor een paar dagen.

Enkele accommodaties vindt u op de website van Booking.com

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.