Reisadvies bosbranden Griekenland

 

Op dit moment zijn er hevige bosbranden in verschillende gebieden in Griekenland, vooral het zuidoosten van het eiland Rhodos zijn er hevige bosbranden. Voor Rhodos geldt de noodtoestand vanwege de groter wordende bosbranden. De situatie verandert snel. De lokale autoriteiten adviseren en roepen dringend inwoners en toeristen op het zuidoosten van het eiland Rhodos te verlaten en af te reizen naar veiliger gebied zoals het noorden van het eiland. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral gezinnen met kinderen en personen met astmatische klachten lopen gezondheidsrisico’s. Houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd u zich aan de veiligheidsinstructies. Houd de lokale media goed in de gaten. Heeft u vragen of hulp nodig? Neem contact op met de Griekse Crisis Management Unit via + 30 210 3681259, +30 210 3681350. Bent u van plan naar Rhodos te reizen? Neem vooraf contact op met uw reisorganisatie. De kleurcode van het reisadvies voor Griekenland is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent.

Reisorganisaties Corendon, TUI en Sunweb schrappen in de aankomende dagen vluchten naar Rhodos, dat lieten woordvoerders van de organisaties weten. Op het Griekse eiland zijn bosbranden aan de gang. TUI en Corendon brengen tot en met dinsdag geen nieuwe reizigers naar het eiland en Sunweb brengt zeker zondag en maandag geen nieuwe reizigers naar de bestemming.


Het eiland wordt getroffen door bosbranden waar ook Nederlandse vakantiegangers last van hebben. Volgens een regeringsfunctionaris zijn circa 19.000 toeristen en inwoners, onder anderen Nederlanders, naar een veilige plek gebracht. Zaterdagavond werden volgens Nederlandse reisorganisaties vele tientallen Nederlandse toeristen geëvacueerd. Ze zijn opgevangen in bijvoorbeeld sporthallen.


TUI

Op dit moment heeft TUI Nederland zo’n vijftig reizigers op Rhodos die geëvacueerd zijn, zo meldt de reisorganisatie. “We staan met hen in contact om hun situatie in kaart te brengen. We inventariseren de mogelijkheden om hen naar Nederland te brengen”, vertelt een woordvoerster van TUI.


Reizigers die tot en met dinsdag naar Rhodos zouden vertrekken zijn geïnformeerd dat hun reis is geannuleerd. “We doen ons uiterste best om voor hen een alternatief te vinden. De komende dagen nemen we hiervoor contact met hen op.” Dit geldt voor alle TUI Group-landen, zo staat in een verklaring. “De situatie op het eiland laat het niet toe om nieuwe reizigers naar het eiland te brengen.” Het laatste nieuws omtrent de situatie via deze link.


Corendon

Corendon heeft momenteel ongeveer 2000 vakantiegangers op Rhodos zitten, tweehonderd bevonden zich in het zuiden van het eiland. “Die zijn inmiddels naar het noorden geëvacueerd, op last van de overheid”, vertelt topman van Corendon Steven Van der Heijden. “Het is nu zaak dat we hen terughalen naar Nederland. Dat willen we doen met vluchten afkomstig uit Griekse en Turkse plaatsen, die tussenstops maken op Rhodos.”


Weliswaar gaat het nu nog om “kleinschalige evacuaties” voor Corendon, de komende dagen zal duidelijk worden of er opgeschaald moet worden, vertelt Van der Heijden. Al zat volgens hem een relatief klein deel van de toeristen in het zuiden van het eiland. De topman wil in ieder geval snel mensen terughalen, zodat de bedden in de hotels waar zij nu noodgedwongen verblijven ter beschikking komen aan andere geëvacueerden.


Reizigers die via Corendon op Rhodos verblijven wordt gevraagd contact op te nemen met het hoofdkantoor in Nederland, mochten zij hun reisleiding niet kunnen bereiken. De infrastructuur is namelijk aangetast als gevolg van de branden, ook is de communicatie op het eiland lastig, geeft de reisorganisatie aan.

Update: Momenteel zijn wij druk bezig met passagiers die van of naar Rhodos vertrekken. Heeft u een reis geboekt naar Rhodos met vertrek tot en met 25.07.2023? Wacht dan bericht vanuit ons af. Wij zullen u zo spoedig mogelijk informeren. Vooralsnog gaan vluchten vanaf 26.07.2023 door.

Sunweb

Op dit moment heeft Sunweb zo’n 250 reizigers op Rhodos die geëvacueerd zijn, van wie honderd Nederlanders, zo meldt de reisorganisatie. “Zij zijn ondergebracht in hotels in het noorden van het eiland”, aldus de woordvoerder.


De vakantiegangers kunnen nu besluiten of ze hun vakantie willen voortzetten op Rhodos, of dat ze naar huis willen. Zondagavond gaat er een vlucht naar Amsterdam waar plek is voor ongeveer honderd mensen, aldus de Sunweb-woordvoerder. “Morgen wordt er nog een extra vlucht geregeld.”


De reizigers die niet meer naar Rhodos kunnen vliegen, hebben alternatieve vakanties aangeboden gekregen, op andere Griekse of Spaanse eilanden. “Iedereen was er wel oké mee om niet meer te gaan”, aldus de zegsman. De hotels die geboekt stonden voor deze mensen, worden nu gebruikt voor de evacuees op het eiland.


Sommige reizigers hebben hun bagage of paspoort in het hotel laten liggen, toen zij halsoverkop weg moesten vanwege de branden. “We zijn aan het regelen om die bagage terug te krijgen, en met lokale autoriteiten hebben we kunnen afspreken dat het ook mogelijk is zonder paspoort te kunnen vliegen.”

Update: Het is op dit moment erg druk op ons Contact Center vanwege de bosbranden op Rhodos. We begrijpen dat jij je hier zorgen over maakt. Onze focus ligt op dit moment bij onze reizigers ter plaatse. Vertrek je na 25 juli? Dan vragen we je vriendelijk om geen contact met ons op te nemen en te wachten op bericht vanuit ons. Houd onze FAQ in de gaten voor de meest actuele informatie.

De Vakantiediscounter, alle info vindt u via deze link.

Griekenland tours, tickets en beziensvaardigheden.